Všechny předpoklady byly splněny a vznikl zdařilý rodinný dům, jehož autorem je Ing. arch. Luděk Rýzner a Ing. arch. František Čekal z architektonické kanceláře OK PLAN ARCHITECTS. „Klobouk dolů před investorem,“ říkají s respektem. „Sad totiž nebyl určený k zástavbě. Pozemek na kraji města nepatřil do územního plánu. Investor se ale nevzdal a obrátil se na nás o radu.“

Architekti poukázali na starou chatku v sadu jako hmatatelný důkaz, že se na pozemku kdysi stavělo. Stavební úřad to uznal a dal souhlas, ovšem s limity týkajícími se základního hmotového charakteru domu a zastavěné plochy 150 čtverečních metrů.

OK PLAN ARCHITECTS

Architektonická kancelář OK PLAN ARCHITECTS, s. r. o., zahájila svou činnost 1. května 1999. Od té doby firma působí nepřetržitě na trhu a tato dlouholetá praxe znamená mimo jiné i získání mnoha zkušeností, které využívá při své práci. Profesionální tým, kvalitní zázemí, zvýšená úroveň komunikace se zákazníkem, dokonalá jakost projektů s úzkou návazností na realizaci, atmosféra, kde lidé pouze nemusejí, ale chtějí. To vše přispívá k trvalému růstu a stabilitě firmy. www.okplan.cz


Posunout a postavit

Ještě jeden krok byl nutný: posunout corpus delicti čili doličnou chatku. „Stavebníci ji nechtěli bourat, protože k ní mají silný citový vztah. Tak jsme ji přesunuli k plotu, aby se mohlo stavět.“

Výsledkem je přízemní zděný dům s obytným podkrovím pod sedlovou střechou. První podlaží je podle zadání klienta terasou propojené se sadem na jihu a východě.

Hlavní vstup je na západní straně. V přízemí je obytný prostor s jídelnou, kuchyně, pracovna (v případě potřeby pokoj pro hosta), sociální zařízení a technická místnost a schodiště do podkroví.

Pod střechou je velký výškový prostor díky otevřenému krovu, takže všechny tři ložnice - na východ orientovaná manželská a dětské na jih - jsou velmi vzdušné. Uprostřed dispozice je šatna, WC a koupelna.

Určitou kuriozitou je podkrovní wellness se saunou a vířivkou. Protože dům má zděnou konstrukci a železobetonové monolitické stropy, nepředstavuje 300litrová vana statický problém. Proč není wellness v přízemí, jak je zvykem? „Protože se musela dodržet limitovaná zastavěná plocha. Wellness v přízemí by bylo na úkor jídelny a obýváku, kde rozloha hraje důležitou roli,“ zní odpověď.


Dřevo, sklo, beton

Co je na domě naprosto fascinující, je fasáda – na ni i na střešní krytinu použili architekti šindel z kanadského štípaného cedru. Výsledek je naprosto nezaměnitelný, neotřelý, vtipný a nadčasový.

Vstup, vystupující arkýře v přízemí i v podkroví a lemování všech oken jsou obložené černým alucobondem (hliníkový kompozitní materiál), který kontrastuje s cedrovými šindeli.

Interiér sjednocuje přírodní dřevo (dubové podlahy, schodiště, obklady stěn a nik kladené na řemen), které doplňují velké skleněné plochy (okna, dveře). Stropy v přízemí jsou z pohledového betonu a surových plechových desek. Kuchyni od společenské místnosti pohledově odděluje krb obložený plechem a s úložištěm polen. Autorem zajímavého stropního LED osvětlení je investor, muž řemesla. Kuchyňská linka (kombinace bíle a černě stříkaných MDF desek) je vyrobená na zakázku podle návrhu OK PLAN ARCHITECTS.

Technická specifikace: 

  • Autor projektu: Ing. arch. František Čekal
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Užitná plocha: 219 m2
  • Konstrukce: keramické zdivo, stropy prefabrikované panely
  • Zateplení: minerální vata
  • Střecha: šikmá, krytina štípaný cedrový šindel
  • Okna: hliníková, trojsklo
  • Vnitřní dveře: zakázkové (sklo, dřevo)
  • Vytápění: tepelné čerpadlo země/voda, zemní kolektory, krb napojený na vytápěcí systém

Návštěvu tohoto domu jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 3/17.