Všechny předpoklady byly splněny a vznikl zdařilý rodinný dům, jehož autorem je Ing. arch. Luděk Rýzner a Ing. arch. František Čekal z architektonické kanceláře OK PLAN ARCHITECTS. „Klobouk dolů před investorem,“ říkají s respektem. „Sad totiž nebyl určený k zástavbě. Pozemek na kraji města nepatřil do územního plánu. Investor se ale nevzdal a obrátil se na nás o radu.“

Architekti poukázali na starou chatku v sadu jako hmatatelný důkaz, že se na pozemku kdysi stavělo. Stavební úřad to uznal a dal souhlas, ovšem s limity týkajícími se základního hmotového charakteru domu a zastavěné plochy 150 čtverečních metrů.

OK PLAN ARCHITECTS

OK PLAN ARCHITECTS

Architektonická kancelář OK PLAN ARCHITECTS, s. r. o., zahájila svou činnost 1. května 1999. Od té doby firma působí nepřetržitě na trhu a tato dlouholetá praxe znamená mimo jiné i získání mnoha zkušeností, které využívá při své práci. Profesionální tým, kvalitní zázemí, zvýšená úroveň komunikace se zákazníkem, dokonalá jakost projektů s úzkou návazností na realizaci, atmosféra, kde lidé pouze nemusejí, ale chtějí. To vše přispívá k trvalému růstu a stabilitě firmy. www.okplan.cz


Posunout a postavit

Ještě jeden krok byl nutný: posunout corpus delicti čili doličnou chatku. „Stavebníci ji nechtěli bourat, protože k ní mají silný citový vztah. Tak jsme ji přesunuli k plotu, aby se mohlo stavět.“

Výsledkem je přízemní zděný dům s obytným podkrovím pod sedlovou střechou. První podlaží je podle zadání klienta terasou propojené se sadem na jihu a východě.

Hlavní vstup je na západní straně. V přízemí je obytný prostor s jídelnou, kuchyně, pracovna (v případě potřeby pokoj pro hosta), sociální zařízení a technická místnost a schodiště do podkroví.

Pod střechou je velký výškový prostor díky otevřenému krovu, takže všechny tři ložnice - na východ orientovaná manželská a dětské na jih - jsou velmi vzdušné. Uprostřed dispozice je šatna, WC a koupelna.

Určitou kuriozitou je podkrovní wellness se saunou a vířivkou. Protože dům má zděnou konstrukci a železobetonové monolitické stropy, nepředstavuje 300litrová vana statický problém. Proč není wellness v přízemí, jak je zvykem? „Protože se musela dodržet limitovaná zastavěná plocha. Wellness v přízemí by bylo na úkor jídelny a obýváku, kde rozloha hraje důležitou roli,“ zní odpověď.


Dřevo, sklo, beton

Co je na domě naprosto fascinující, je fasáda – na ni i na střešní krytinu použili architekti šindel z kanadského štípaného cedru. Výsledek je naprosto nezaměnitelný, neotřelý, vtipný a nadčasový.

Vstup, vystupující arkýře v přízemí i v podkroví a lemování všech oken jsou obložené černým alucobondem (hliníkový kompozitní materiál), který kontrastuje s cedrovými šindeli.

Interiér sjednocuje přírodní dřevo (dubové podlahy, schodiště, obklady stěn a nik kladené na řemen), které doplňují velké skleněné plochy (okna, dveře). Stropy v přízemí jsou z pohledového betonu a surových plechových desek. Kuchyni od společenské místnosti pohledově odděluje krb obložený plechem a s úložištěm polen. Autorem zajímavého stropního LED osvětlení je investor, muž řemesla. Kuchyňská linka (kombinace bíle a černě stříkaných MDF desek) je vyrobená na zakázku podle návrhu OK PLAN ARCHITECTS.

Technická specifikace:

  • Autor projektu: Ing. arch. František Čekal
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Užitná plocha: 219 m2
  • Konstrukce: keramické zdivo, stropy prefabrikované panely
  • Zateplení: minerální vata
  • Střecha: šikmá, krytina štípaný cedrový šindel
  • Okna: hliníková, trojsklo
  • Vnitřní dveře: zakázkové (sklo, dřevo)
  • Vytápění: tepelné čerpadlo země/voda, zemní kolektory, krb napojený na vytápěcí systém

Návštěvu tohoto domu jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 3/17.