Majitelé si přáli designově podařený dům, technologicky vyspělý a zároveň jednoduchý a snadno udržovatelný. Za úkol to dostala firma Gebas atelier architects. Ta připravila návrh a následně spolupracovala i na celé stavbě tak, že výsledný dům se zcela jednoznačně stal nejzajímavější stavbou v ulici. Je to přímo růže mezi trním.

Jen zdi

Dům musel být zrekonstruován celý. Zůstaly jen nosné zdi. Dělníci se nakonec vrhli prakticky na všechno a předmětem zlepšení bylo zateplení fasády, výměna střešní krytiny, výměna oken a dveří a změna dispozic vybouráním nenosných příček.

Zvenku je dům zajímavý v kombinaci dřevěného svislého obkladu, šedé fasády a tmavé plechové střechy. Také předzahrádka je úplně jiná. Je vyvýšená, z betonu a její návrh pochází přímo od architekta Gebase. V letních měsících mírně zamlží obraz domu povlávající trávy, které se hodí k dřevěnému ostění.

Největší proměnou prošel interiér domu, na kterém spolupracovalo i studio Sargánek. Došlo k propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, čímž vznikl příjemný otevřený prostor. Dominantou obývacího pokoje jsou velká okna s výhledem do zahrady a přímým vstupem na terasu s bazénem. Opět tu vládne dřevo a šedá stěrka.

Okna jsou hliníková s izolačními trojskly vybavená hliníkovými předokenními žaluziemi, díky nimž neproniká teplo do domu ani v horkých letních měsících. A kdyby přece, dům má klimatizaci LG.

Celý prostor působí světle a vzdušně. Převládá zde bílá a šedá barva. Nejvíce používaným materiálem je dubové dřevo, které je využité především na podlahy, nábytek, obložení stěn a také na schodiště.

Další změnou bylo oddělení koupelny a wc, kde architekti použili cementovou stěrku a velkoformátové obklady.

Jistě vás zajímá systém vytápění. Jde o tepelní čerpadlo vzduch/vzduch od firmy TC Mach.

A co na to sami majitelé: „Celý dům nám zvedá náladu, technologicky funguje výborně, dává nám maximální pohodlí a nezatěžuje nás zbytečnou údržbou. Chci dodat, že se dílo povedlo už jen proto, že se na náš dům chodí dívat lidé, cyklisté otáčejí hlavou a nedávají pozor na cestu. Náš dům poutá pozornost mnoha lidí. Dostalo se mi i velké množství pochvalných uznání.“

Zdroj: Gebas atelier