Dům není rozlohou příliš velký, stejně jako pozemek, na němž stojí,  ake vyřešen je prakticky a účelně.

Autor: archiv Sklep je výhodou

Zděný dvoupodlažní dům je postaven z plných cihel a takzvaných borovanských tvárnic. Dům je částečně podsklepen, ve sklepě je krb a společenská místnost s posezením pro návštěvy, kde lze i kouřit – majitelé jsou nekuřáci, a v domě se proto nekouří. Dále je ve sklepě kotelna s plynovým kotlem, sušárna, dílna a část je vyhrazena k uskladnění potravin a zavařenin.

„Dnes se staví domy spíše bez podsklepení,“ říká majitel domu, „ale já se musím přiznat, že bych si nedovedl dům bez sklepa představit. Technické zázemí se sice dá přesunout do přízemí, ale to pak zbytečně zabírá obytný prostor.“

Autor: archiv Hlavní vchod domu vede do zádveří, z něhož se vchází do chodby. Nalevo je umístěna pracovna majitele, která byla vybudovaná v prostoru původní garáže, k domu byla pak přistavěna garáž nová pro dva vozy. Chodba pokračuje ze zádveří do vnitřního traktu. V přízemí je dále technická místnost, kterou manželé plánují přestavět na pokoj pro hosty – ten v současné době čas od času chybí, když v domě potřebují přespat návštěvy rodičů či dětí. Dále je zde umístěna prádelna a dá se odtud také vyjít do zahrady.

Ačkoli byl dům postaven v devadesátých letech, doznal již mnoha kvalitativních změn. V obytných místnostech byly položeny plovoucí podlahoviny, vyměněna byla i okna, změnil se také mobiliář včetně vybavení kuchyně.

Soukromí i společný prostor

Kromě přízemí má dům ještě dvě podlaží, do Autor: archiv obou vedou dřevěné schody bez podstupnic, působí proto vzdušně i v relativně malém prostoru. V prvním patře je hned u schodů vstup do prostorné koupelny s rohovou vanou, sprchovým koutem a WC. Efektní posuvné dveře proti schodům vedou do malé jídelny, která v otevřeném prostoru opticky propojuje kuchyni a obývací pokoj. Z obývacího pokoje je také vstup na zahradu – tedy na balkon, z něhož lze po schodech na zahradu sejít. Původně byl balkon uzavřený, ale postupem času se ukázalo jako praktičtější a pohodlnější vyřešit přístup na balkon i ze zahrady – zvláště v létě, když přijde návštěva, nemusí procházet celým domem, ale na balkon může jít přímo, při posezení v zahradě zase lze občerstvení přinést přímo z kuchyně a neobcházet celý dům.

Autor: archiv Autor: archiv

V dalším podlaží jsou dva dětské pokoje, ložnice a sociální zařízení. Původní projekt počítal i s obytnými místnostmi nad společným obytným prostorem. Ty ale realizovány nakonec nebyly. Dům však bez ohledu na svou celkem malou rozlohu vyhovuje díky promyšleným dispozicím potřebám celé Autor: archiv rodiny.

Skutečně rodinný dům

Vedle domu je postavena prostorná dvojgaráž, která neslouží jen pro auto, ale jsou tam uklizena i kola, lyže a další sportovní vybavení celé rodiny, a samozřejmě i sezónní výbava pro auto. Popřípadě sem lze uklízet zahradní techniku i zahradní nábytek a podobně. Ke všem věcem by měl být dobrý přístup, proto majitel při stavbě garáže počítal s velkorysejším prostorem už v návrhu. Je také nutné vzít v úvahu eventualitu, že časem bude možná nutné koupit větší auto či bude rodina potřebovat auta dvě, která už by se do malé garáže nevešla.

Autor: archiv „Když se dnes dívám na náš dům, tak bych ho určitě stavěl jinak, to je samozřejmé, protože s odstupem času člověk uvažuje jinak. Ale v době, kdy jsem ho stavěl, splňoval všechna naše kritéria. Důležité je, že tu nejsou nevyužité prostory, naopak, stále je co vylepšovat – například ve vytápění jsme víceméně odkázaní na plyn, uvažujeme proto o umístění krbových kamen do obývacího pokoje, což by bylo možno realizovat pouze s menšími stavebními úpravami.“

Výhledově počítají majitelé domu také s renovací či výměnou střešní krytiny, kterou je dnes již nevyhovující vlnitý eternit.

Text a foto: Dana D. Daňková