Řecko je země, která má docela slunné počasí. Dost slunné a horké. Proto se ve starých řeckých městech stavěly kamenné domy se silnými zdmi, úzkými uličkami, natíraly se bílou barvou a okna se stínila rozměrnými okenicemi. Něco se z toho přesunulo i do samostatných rodinných domů.

Jenže je tu nová doba a moderní architektura. Ani architekti nechtějí stavět stále stejné domy a ani investoři nechtějí bydlet v podobném domě, jako všichni sousedé. V Kipseli Architects, pod vedením Kirki Mariolopoulou tak vytvořili nový koncept, který je nový, neotřelý a zajímavý.

Zdroj: VLM

Terra = země

Nazvali dům Terra Form a to asi nejlépe vystihuje celou ústřední myšlenku. Kompozice a tvar malého domu dokáže vytvořit architektonické mikroklima, které vytváří domov uvnitř i venku, aniž by byli majitelé ovlivnění hlukem, sluncem nebo anarchickým životem města. Aby toho dosáhli, dekonstruovali typický archetyp domu a nově vytvořili základní architektonické prvky, které jsou nevyhnutelně spojeny s jeho významem, jako je střecha, zahrada, krb, komín, práh a okna. Stačí se na dům podívat jen zběžně a člověku vyrazí dech, jak se klene nad pozemkem velká brána střechy. Kovová konstrukce na sobě má perforované desky, nabízející stín a soukromí. Tradiční rozdvojená střecha je zmačkaná, prodloužená a uvolněná ze své standardní funkce a vzhledu tašek.

Krb se stříbrným nerezovým komínem je velký šedý kvádr, zasunutý do prosklené stěny domu.

Bílá a červená

Střední část má červený nátěr. Právě tady navazuje na střechu překlad kryjící terasu. Ta je pochopitelně nedílnou součástí interiéru – obývacího pokoje a kuchyně, které jsou právě v této střední části domu. Kuchyně je přitom s obývacím pokojem spojena jen symbolicky. Jednak je tu zástěna a navíc je obývací pokoj ve snížené části. Obě části tak jsou separované, ale přitom ne úplně.

Ke střední červené části se přimykají dva bílé kvádry. Přední je menší a jde o vstup do domu se zádveřím a schody ze zapuštěné garáže. V zadní části se pak nacházejí soukromé pokoje. Tři ložnice, velká šatna a dvě koupelny. Vše, co tříčlenná rodina potřebuje.

Kipseli Architects

Kipseli Architects

Jak o sobě říkají, jde o spolek kreativních architektů, kteří se rádi dívají pod povrch a zpochybňují zažité věci. Nevěří v unifikovaný přístup k designu a architektuře. I po více než patnácti letech zkušeností v oblasti architektury a interiérového designu si myslí, že každý projekt je nová výzva. www.kipseli-architects.com/

  • Projekt: Terra Form
  • Podlahová plocha: 200 m2
  • Lokace: Marousi, Řecko
  • Foto: George Messaritakis
  • Autor a zdroj: Kipseli Architects