Majitelé chtěli postavit na pozemku nový dům. Ve stejném stylu, jako byl ten původní a jaké jsou i všude v okolí. Ovšem má to několik háčků, které vychází hlavně z toho, že jen 300 metrů od domu je Mexický záliv, kde hodně fouká. Opravdu hodně. A v některých obdobích roku tu prochází i hurikány. Postavit dům, který jim bude bez problémů odolávat, je náročné. Cena stavby takového domu je v USA zcela mimo možnosti většiny lidí, a tak tu stojí hlavně dřevostavby, které díky hurikánovým okenicím odolají opravdu velkému větru, ale když lehnou k zemi, postaví se jiný dům.

Jinak

Podobně je na tom i tento dům. Jde o klasickou dřevostavbu na pilířích (je to proti záplavám, kajmanům i kvůli obtékání větru) obdélníkového tvaru se sedlovou střechou. Jenže majitelé chtěli dům, který by byl o něco chytřejší než ty staré, které tu už stály a stojí. Především nechtějí hurikánové okenice a přitom touží po velkých oknech. Také dům měl mít tři ložnice, hodně venkovního posezení, ale přitom bez expandování v půdorysu…

Projektanti z emerymcclure architecture připravili projekt domu, který to vše spojuje. Základem je velká zasklená terasa. Ta může být součástí domu, ale také může fungovat jako otevřená terasa s volným výhledem ven. I interiér domu může odtahovat panely a proměňovat tak pozici místností.

Místo okenic z plné dřevotřísky nasadili architekti na dům pozinkované kolejnice a rámy s impregnovaným dřevem. To má mezi sebou prostor, takže vytváří sice větru zábranu, ale dokáže nechat proudit vzduch dovnitř. V pěkných dnech tak může být posuvná okenice na stěně a vzduch proudí přirozeně skrz dům a ochlazuje ho. Když fouká už moc, zatáhne se a tlaková ztráta způsobí, že proudění vzduchu v interiéru se zpomalí. Během hurikánů působí posuvné rolety jako ochrana oken.

V interiéru zaujme podkroví. Je přes celý dům a jde o velikánskou hernu pro děti. I ta je provětrávaná vzduchem – má totiž průhled na terasu a vzduch tak může proudit napříč skrz otevřená střešní okna.

  • Projekt: BSL 2
  • Autor: emerymcclure architecture
  • Foto: James Osborne IV
  • Zdroj: emerymcclure architecture / BowerBird