Uniformované řadovky nejsou výsadou jen Evropy. Také v Brazílii, konkrétně ve městě Curitibě na ně můžete narazit. A jednu z nich si pořídil mladý pár, který ale nechtěl být v příliš tradičním prostoru. Nudě. Chtěli moderní interiér městského typu. Něco netradičního v tlumených barvách. Chtěli dům, který by byl otevřený četným návštěvám. A hlavně aby byl netradiční.

Zdroj: VLM

Pořád po schodech

Architektky Eliza Schuchovski, Juliana Freitas, Isabella Borsato tak navrhli kompletní přestavbu, která optimalizovala prostory dost netradičně. Vstupní prostory vlastně jsou nejhlavnější částí domu, protože zde se střetává nejvíc lidí. A tak se spojují s dalšími částmi bez zdí, jen s výškovým odskočením. Stejně tak byla zrušena i zeď u staré kuchyně a vznikl tak jeden velký prostor, který byl ještě zvětšen přístavbou místo příliš velké terasy. Od vchodu až po nejzazší část kuchyně je to tedy jedna dlouhá otevřená prostora, jen dělená jakýmsi menším mezipatrem se schody.

Ostatně členění na jednotlivá patra tady nefunguje. Patra jsou postupná. Vždy jen pár schodů a mezičlánek a objeví se jedna funkční část. Další schody – další část.

Nejlepším příkladem je nejzajímavější kus domu – ložnice majitelů. Hned za dveřmi jsou schody a těmi se dostanou majitelé k posteli. Ovšem vlevo se otevírá prostor pro koupelnu, která je od pokoje oddělena opět pouze pár schody. Zde byl původně nevyužívaný prostor pod střechou, který byl zcela otevřen a střecha dokonce vybourána, aby sem bylo zasazeno velké čiré sklo. To skvěle osvětluje jak koupelnu, tak i ložnici.

  • Jméno: Dům STS
  • Lokace: Curitiba, Brazílie
  • Podlahová plocha: 220 m2
  • Foto: Eduardo Macarios
  • Autor a zdroj: Eliza Schuchovski, Juliana Freitas, Isabella Borsato