„Naším přáním bylo postavit transparentní dům plně otevřený, s atraktivním podkrovím a prostorným dětským koutkem, které jsou ústředním prvkem v prvním patře. Global Architects naše přání splnil zvláštním způsobem, neboť stodolovému domu dodal mohutný vzhled tím, že nezvolil otevřené dřevěné vazníky v čelní fasádě, ale uzavřené přesahy. Arthur Nuss cítil přesně to, co jsme chtěli. Právě jeho kreativita nás při výběru architekta oslovila,“ říká Bram van de Wal.

Nová čtvrť v Parijsch

My se nacházíme v nové čtvrti města Parijsch, které leží jen pár kilometrů pod holandským Utrechtem. Toto městečko se skládá z různých atraktivních čtvrtí. Jednu z těchto čtvrtí tvoří devět parcel architektů ve čtvrti Fie Sijbrantstraat. Pro kupující byla připravena řada parcel, po jejichž zakoupení si mohli vybrat ze čtyř architektů, které vybrala obec. Vznikla tak velmi smíšená obytná čtvrť, v níž si každý kupující realizoval svou vlastní atmosféru bydlení.

Zdroj: VLM

Přirozený vzhled

„Rozhodli jsme se pro stodolový dům kvůli přírodnímu vzhledu a moderní jednoduchosti dřevostavby. Důležitou roli samozřejmě hrálo i to, že jsem jako tesař chtěl dům postavit zcela ručně a podle tradičních postupů. Když stavíte svépomocí, čas není rozhodujícím faktorem v nákladech na stavbu. Stavba mi prostě zabrala veškerý volný čas. Dalo mi to ale příležitost přidat detaily, které byste jinak z hlediska nákladů nikdy nerealizovali. Jako příklad uvádí Bram štíhlý dřevěný trámový strop v obývacím pokoji. „Ty štíhlé profily jsou řezané ze širokých trámů o rozměrech 25 x 25 cm, které jsem pak hobloval a brousil.“

Důležitou roli při výběru materiálů hrála také Bramova znalost dřeva. Například vnější fasáda je vyrobena ze dřeva stromu Accoya, udržitelného modifikovaného rychle rostoucího dřeva z produkčních lesů, které je po pokácení máčeno kyselinou octovou, takže dřevo splňuje nejvyšší třídu trvanlivosti.

Světlo hluboko do domu

Při příchodu k domu upoutá pozornost zapuštěná dřevěná fasáda s velkými přesahy. Průhlednost fasády nabízí široký výhled do prázdna a na hřiště v prvním patře.

Prázdná přední část domu tvoří centrální jádro, kolem kterého se dům točí. Nabízí nejen prostor, ale také umožňuje dennímu světlu pronikat hluboko do domu, takže si obyvatelé mohou optimálně užívat slunce a denního světla po celý den.

Bram sedí u jídelního stolu pro šest osob, který si sám vyrobil, a říká: „Tohle je přesně to, co jsme chtěli. Ohromný prostor, kde se můžeme stýkat s celou rodinou, ale zároveň zůstat v kontaktu s dětmi, když si hrají na podlaze.“ Od herny jej odděluje pouze bezpečnostní skleněná podlaha.

Překližková stěna a strop

Zvláštní efekt vytváří také překližka, která pokračuje od stěny až ke stropu. Tím, že je překližkou obložena i stěna v prvním patře, vzniká spojení mezi přízemím a horním patrem. Navíc schody do prvního patra jsou ze stejného světlého dřeva jako překližka. Takže je tu dbáno na jednotu detailů.

Otevřené dřevěné schodiště je podepřeno ocelovým zábradlím, ale díky svému krabicovému tvaru se dá snadno přeměnit na knihovnu. Světla nad schodištěm a kolem něj jsou sotva viditelná. To dodává prostoru výrazný efekt, který s jejich náladovým osvětlením tvoří v noci bezpečného průvodce a umocňuje atmosféru v prostoru. Povrchová úprava podlahy v přízemí je z šedého mikrocementu, který dodává rovnováhu s odhalenými dřevěnými prvky.

Jako zasedací místnost

Kuchyňský ostrůvek a stěna spolu ladí, protože používají stejné barvy. Zajímavé jsou i široké okenní parapety. Ty lze hravým způsobem využít i jako sedátko.

V zadní části přízemí se nachází obývací část, která vytváří útulné prostředí pro celou rodinu. Rozšíření venkovní stěny pozitivně ovlivnilo i objem a tvar místnosti. I zde jsou posuvné dveře od podlahy ke stropu.

Vrátíme se do haly s přístupem do dvou ložnic a koupelny. Koupelna v přízemí je velmi prostorná a bezbariérová. Dvě boční stěny jsou zde obloženy šedým obkladem o rozměrech 60 × 30 cm. Zadní stěna sprchového koutu má zeleno-béžové dlaždice se vzorem rybí kosti, který je viditelný z kuchyně a vytváří umělecký rámec, v němž se odráží světlo z nadsvětlíku.

Nejzvláštnějším detailem v prvním patře je krásná překližková stěna, která se proměnila v lezeckou stěnu, fantastický herní prvek pro děti, ale také funkční cestu k půdnímu oknu v hřebeni střechy. Otevřený prostor patra je mimořádně široký, takže si děti mohou hrát ve velkém. Dřevěná podlaha je přerušena skleněným stropním oknem, které umožňuje hravě udržovat kontakt s prostředím dole. Zadní fasáda s velkými skleněnými prvky poskytuje velkorysý výhled do okolí. „Támhle,“ říká Bram a ukazuje doleva na siluetu domu: „Tam je právě vidět můj rodný dům.“

Ekologicky šetrné stavební materiály

Stavba je vybavena třemi střešními okny a 22 solárními panely, které znamenají, že dům je energeticky neutrální. V přízemí je podlahové vytápění, které obsluhuje tepelné čerpadlo. Dům má 22 cm dřevovláknité izolace, která zabraňuje vzniku tepelných mostů.

Bram van de Wal stojí na venkovní terase a spokojeně se rozhlíží kolem sebe: „Byla to fuška, která zabrala každou volnou hodinu. Ale to všechno už je zapomenuto, teď se už s uspokojením dívám na konečný výsledek.“

  • Projekt: Stodola
  • Foto: John van Groenedaal
  • Lokace: Parijsch, Nizozemsko
  • Autor a zdroj: Global Architects