Parcelu kousek za hlavním městem zakoupil architektův blízký rodinný příbuzný, který již delší dobu plánoval stavbu rodinného domu. Problém představoval jak profil parcely, tak její tvar a orientace. „Výškový rozdíl parcely byl přibližně sedm metrů, pozemek má navíc trojúhelníkový tvar, orientace ke světovým stranám není úplně ideální. Snaha o maximální proslunění domu v podstatě determinovala umístění domu,“ vysvětluje architekt. Stavba se tak ve své finální podobě nakonec otáčí na jihozápad.

Velký výškový rozdíl na parcele byl vyrovnán navážkou, takže architekt navrhoval dům prakticky do roviny, v tom měl svou práci trochu usnadněnou. Poměrně slušný oříšek ovšem představovalo jedno specifikum v zadání klienta.

Zdroj: VLM

Umírněná elegance vyhrála

Majitelé jsou vášniví cestovatelé a sportovci, kteří na své cesty vyrážejí velkým obytným vozem, který je nutné garážovat. K parkování pro dva běžné osobní automobily proto bylo nutné zakomponovat do projektu ještě parking pro obytňák. Aby toho nebylo málo, byl dán i příjezd na pozemek. A teď, architekte, snaž se. „Nejdříve jsem pracoval s trochu odvážnějšími návrhy, chtěl jsem co nejvíce využít tvar pozemku, takže jeden z návrhů využíval vzájemně posunuté objemy domu,“ přibližuje tvůrčí proces architekt Špiller. Klienti si ale přáli konzervativnější řešení a nakonec se rozhodli pro jednoduchý kvádr s plochou střechou.

Dvoupatrové parkování

Zajímavostí domu je právě zmíněné parkování. Architekt nechtěl, aby v jednom z pater zabíraly místo tři velké garáže, takže přišel s neobvyklým řešením. Garáže jsou rozdělené do dvou pater. V úrovni prvního patra je umístěna dvojgaráž se samostatným vjezdem z jihovýchodu. Garáž pro obytný automobil je pak situovaná v přízemí a má vjezd z jihozápadu. Její součástí je i sklad sportovního vybavení a sklad zahradního náčiní a nábytku.

Toto řešení se může zdát na první pohled trochu komplikované, jenže díky němu garáže nezabraly tak velkou plochu pozemku, takže je plocha domu daleko lépe využitelná pro obytnou část.

Dispozice

Hlavním prostorem domu je obývací pokoj, na který navazuje jídelna. Kuchyně je oddělená od obýváku příčkou, takže provoz domácích spotřebičů neruší třeba při sledování televize.

Obývací pokoj je prosvětlený velkými francouzskými okny a své místo zde našel i majestátní krb. V přízemí je dále technické zázemí, WC, velkorysé zádveří s šatnou a schodišťová hala. Tříramenné schodiště se otáčí kolem výtahu, který si přáli majitelé.

První patro je pojaté jako soukromá zóna. Nejlukrativnější místo s rohovým prosklením získala ložnice majitelů, která je pojata jako jakési apartmá s oddělenou šatnou, koupelnou a menší pracovnou. Do zahrady jsou orientované dva dětské pokoje a pokoj hostů.

Sklo na fasádě

Dům je pojatý velmi elegantně, čistě, kompozice fasády je určena francouzskými okny do zahrady a menšími podlouhlými okny na severní fasádě. Bílou omítku doplňuje mezi okny zajímavý obklad z černého skla. Interiér je z velké části dílem paní a pána domu, kteří jej ladili do neutrálních a nadčasových tónů bílé a šedé v kombinaci se dřevem.

Oblíbeným místem obyvatel domu je pochopitelně terasa chráněná před ostrými slunečními paprsky elegantní pergolou, několik schodů pod úrovní terasy za opěrnou zídkou z gabionů je situovaný bazén.


Základní technické údaje

  • Projekt: Architektonický návrh Ing. arch. Jiří Špiller, prováděcí projekt Ing. Martina Dolejšová
  • Užitná plocha: 300 m2
  • Zastavěná plocha: 182 m2
  • Konstrukční systém: Zděný systém z tvárnic, desky podlah a schodiště monolit
  • Zateplení: Minerální vata – na fasádě 120 mm, provětrávaná fasáda, střecha 300-600 mm ve spádu po kratší straně
  • Okna: Hliníková, trojsklo
  • Vytápění: Plynový kotel, tepelné čerpadlo
  • Podlahy: Dlažba, dřevěné vlysy
  • Třída energetické náročnosti: A

Tuto návštěvu jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 7/18.