Čisté linie, minimalistické detaily a omezená, ale pečlivě vybraná paleta materiálů vdechují stávajícímu domu nový život, přičemž zachovávají a rozvíjejí svébytný charakter původního domu.

Zdroj: VLM

Přestavba vychází z přání klienta vytvořit obytný galerijní prostor, v němž by byla umístěna jeho stávající sbírka uměleckých děl a který by zároveň sloužil jako plátno pro několik děl objednaných speciálně pro tento prostor. Nejvýraznějšími z nich jsou dvě velkoformátové nástěnné malby, které překrývají centrální obytný prostor s dvojitou výškou, přičemž obě čerpají inspiraci z výhledů na husté lesy hned za nimi, rámované novou okenní stěnou v plné výšce, orientovanou na jih, v hravém dialogu mezi uměním a architekturou.

První z nich, subtilní a efemérní dílo umělkyně Mary Temple, odráží hru světla a stínu skrze stromy, zatímco druhé dílo umělkyně Naomi Riis je živým, téměř hyperrealistickým zobrazením světa přírody.

Stávající vinylový vnější plášť domu byl nahrazen mnohem odolnější, uhlíkově šedou sklolaminátovou fasádou a prosklení jídelny bylo rozšířeno tak, aby se obalilo kolem rohu. Tvar oken byl rovněž upraven tak, aby se zlepšil jejich vztah k dochované linii šikmé střechy.

K významným změnám v uspořádání interiéru patří úprava úzké a nedostatečně využívané komunikační chodby ve druhém patře, která následně umožnila rozšíření apartmá hlavní ložnice a přidání nové koupelny a šatny.

Banketky na okraji obývacího prostoru jsou čalouněné tak, aby doplňovaly hlavní nábytek obývacího pokoje, a slouží k aktivaci funkční mezizóny mezi kuchyní/jídelnou a obývací zónou a zároveň pomáhají vizuálně definovat a vymezit okraj zvýšené platformy obývacího prostoru.

Téma jednoduchosti a lehkosti se rozšiřuje i na hlavní schodiště do druhého patra, zatímco nová "umělecká stěna" poskytuje nový a ideální povrch, na kterém lze vystavovat umělecká díla. Pečlivý geometrický řád vnitřního prostoru a minimalistický výběr materiálů tvoří silný kontrapunkt k bujnému zalesněnému exteriéru.

Autor a zdroj: AE Superlab