Když se architektka Lenka Bidermanová poprvé ocitla na lesním pozemku, místo ji zcela okouzlilo. Vzali ji tam tehdy její přátelé Petra a Marek, pro něž už jeden dům v minulosti navrhla, s jasným zadáním: „Tady chceme dům, jehož podstatou bude garáž v obýváku, abych se mohl radovat z krásného auta, i když v něm právě nejedu. A zajímá nás pohledový beton.“ Dům měl být určený pro rodinnou rekreaci.

„Znali jsme se dobře z předchozí spolupráce, věděla jsem, co jim vyhovuje, v čem se cítí dobře i že mají odvahu přijmout netradiční řešení,“ vzpomíná architektka na počátky projektu. „Nakonec jsem předložila návrh, který původní zadání úplně přesně nedodržel, ale majitelé se do něj zakoukali na první pohled.“

Zdroj: VLM

Zachovat bioklima

To nejkrásnější a opravdu unikátní na celé stavbě je okolní vzrostlý borový les. Právě tomu architektka podřídila celkový ráz domu. „Chtěla jsem zachovat pocit, že jste v lese, i když pobýváte uvnitř domu. Proto bylo jasné, že hlavní místnost musí být prostorná, s vysokým stropem a maximálním výhledem,“ vysvětluje.

Při samotné stavbě se pak snažili pokácet co nejméně stromů, a nenarušit tak příjemné bioklima, které svým stínem a dýcháním vytvářejí. Kde to jen trochu šlo, stromy zůstaly. „Jeden jsme například nechali procházet terasou, protože ta stojí na ocelové konstrukci, a strom tedy neomezuje žádný základ. Samozřejmě tam, kde se zasáhlo do terénu, nebylo možné stromy zachovat, hrozilo by vyvrácení,“ popisuje Lenka Bidermanová nelehký začátek stavby.

Výhodou naopak bylo, že je v celé lokalitě úžasné propustné pískové podloží, takže problémy s vlhkostí, které lze očekávat u stavby v lese, nenastaly. Stačilo stavbu proti vodě klasicky izolovat a zadní stěnu ve svahu opatřit drenáží.

Výhoda svahu

Svažitý terén pojala architektka jako další výhodu pozemku: „Díky terénu jsem mohla celé podkroví ponechat na garáž a vstupní prostory, protože příjezd je shora ze severu. Auto má tedy své majestátní místo – příčka mezi garáží a horní galerií je prosklená. Lze se tedy podle zadání těšit z krásného auta i uvnitř, jen ne úplně z obýváku,“ objasňuje architektka. Kromě dvougaráže je v podkroví ještě galerie s příruční kuchyňkou a toaletou. Terasa by měla mít časem pod pergolou vířivku. Celý obytný prostor v přízemí je pak v jedné úrovni včetně prostorné terasy, kde terén uživatele nijak neomezuje. Dolní podlaží tvoří především otevřený prostor, kde se vaří, jí i odpočívá. Kromě něj je tu ještě rodičovská ložnice, návštěvnická ložnice, dva dětské pokoje, tři koupelny, šatna a komora.

Schody jako solitér

Obě podlaží jsou propojená působivým dřevěným schodištěm – autorem této myšlenky i samotného návrhu je majitel domu, Lenka Bidermanová původně počítala s lehkou kovovou konstrukcí. Dominantní schodiště však zvítězilo, a pokud by měl někdo problém s absencí zábradlí ve spodní části, jsou tu ještě pohodlné kovové venkovní schody.

Kruhový otvor okolo schodů funguje i jako světelný zdroj. „Chtěla jsem dovnitř pustit více denního světla, vzadu je totiž dům zapuštěný do svahu a žádné světlo odtud nepřichází. Střešní okno by v lese zase nezůstalo dlouho čisté. Vyřešil to tedy otvor ve stropě a prosklený štít, kterým shora proudí denní světlo,“ ukazuje architektka.

Spolupráce na interiérech

Vkladem majitelů ale nejsou jen schody. „Rozmístění nábytku a použité materiály vycházejí ze základní studie, konkrétní vybavení si ale majitelka vybírala sama a se mnou ho konzultovala,“ uvádí Lenka Bidermanová. „Mám ráda její odvážný osobitý styl,“ dodává. Všechno vnitřní zařízení je v příjemných barevných tónech a ladí s dubovým dřevem, z něhož je podlaha uvnitř i na terase a minimalistická kuchyňská linka.

V souladu s přáním budoucích uživatelů zvolila architektka jako materiál pro vnitřní stěny a stropy pohledový beton. Nemilé překvapení nastalo při odbednění pohledového betonového stropu. Jehličí, které zapadávalo pod ocelovou výztuž před betonáží, znehodnotilo jednolitost povrchu, a bylo tedy potřeba strop ještě dodatečně přestěrkovat.

Ing. Lenka Bidermanová

Ing. Lenka Bidermanová

Absolventka Pozemních staveb a architektury na fakultě ČVUT v Praze. Zkušenosti sbírá od roku 2007 vlastními návrhy domů a interiérů i spoluprací se stavební firmou při realizacích. www.bidermanova.com

Na vlastní kůži

„Od té doby, co je stavba v provozu, jsem tam byla několikrát na návštěvě. Dokonce jsem mohla se svou rodinou v domě pár dnů a nocí zůstat. Velká okna jsou ve všech místnostech a je opravdu krásné, když se ráno probudíte a první, co vidíte, jsou koruny stromů a jejich mírný pohyb ve větru. Za tmy zase terasu rády navštěvují lišky,“ těší se autorka projektu z hotové realizace. „Jsem ráda, že z ulice dům nepůsobí mohutně, protože vnímáte jen horní část s garáží. Mohutnější přízemí je pak schované níže,“ uzavírá.

Základní údaje

  • Architekt: Lenka Bidermanová
  • Zastavěná plocha: 348 m2
  • Podlahová plocha: 304 m2
  • Fasáda: kontaktní zateplení s fasádní stěrkou
  • Střecha: plechová Lindab Click
  • Okna a venkovní posuvné dveře: okna.eu z izolačního trojskla v hliníkovém rámu doplněná předokenními žaluziemi
  • Vnitřní dveře: místní truhlář
  • Podlahy: dubová prkna
  • Vytápění: podlahové topení, zdrojem tepla je elektrický kotel, příležitostně krb

Tento dům jste mohli vidět v časopisu Dům & Zahrada 4/23. Pokud chcete přísun čerstvých návštěv a článků, předplaťte si náš časopis na www.mojepredplatne.cz.