Při pohledu na tento dům si zajisté každý snadno představí Freda Flintstona, jak křičí: "Jaba-DaBa-do!" Dům v neolitickém stylu není filmovým trikem ani kulisou, ale reálnou stavbou, kterou byste mohli najít v Kalifornii na skalním výběžku při Pacifiku v Malibu. Na klidném a odlehlém místě, obklopen přírodou, nabízí tento dům únik před civilizací, i když ve skutečnosti je sotva minutu od pláže, která leží přímo pod ním.

Donedávna byl majitelem této unikátní stavby známý americký producent, herec a moderátor Dick Clark. Tento věčný teenager, který bohužel 18. dubna tohoto roku umřel ve věku 82 let na srdeční infarkt, nabídl jen pár týdnů před svou náhlou smrtí svůj legendární dům na prodej. Přestože dům má ve skutečnosti jen jednu ložnici, jeho cena byla ohodnocena na 3,5 milionu dolarů. Přesto není pochyb, že tento přístav klidu za to skutečně stojí. Originální kamenný příbytek totiž stojí na ohromujícím 23akrovém pozemku, ze kterého se nabízí 360stupňový panoramatický výhled na Tichý oceán a okolní ostrovy, okolní pohoří a údolí, ale i na samotné Los Angeles. Úžasné přírodní scenérie lze obdivovat přímo z interiéru, který je od okolní krajiny oddělen velkými bezrámovými okny osazenými v nepravidelných stěnách připomínajících jeskyni. Dům je řešen tak, aby poskytoval maximální komfort během každé denní i noční hodiny a během každé běžné aktivity. Kromě zmíněné ložnice nabízí dvě koupelny, prostorný obývací pokoj s barem, krbem a terasou, jídelní kout, snídaňovou zónu a kompletně zařízenou "jeskynní" kuchyni. Nechybí ani vinný sklep, neboť víno je pro tuto oblast typické. Všechny prostory sjednocuje jedinečný prehistorický image, který prochází přes stěny a strop až po design nábytku a veškerého zařízení.

I když to může znít nečekaně, volba právě takovéhoto stylu nebyla podmíněna snahou výstředního umělce identifikovat se s Fredem Flintstonem, ale vyplynula z daných okolností. "Pozemek se nachází v sousedství Národního parku Santa Monica, který je zásadně proti výstavbě v této oblasti," komentoval vznik stavby architekt Phillip Jon Brown. "Když Clark řekl, že si na tomto kopci chce postavit dům, přišel jsem s nápadem, aby vypadal jako skalní formace, která dokonale koresponduje s charakterem okolní přírody. To byla nejschůdnější cesta k tomu, aby nám ochránci životního prostředí povolili stavbu na vrchu tohoto brala. Clarkovi se ten nápad zalíbil, a tak jsme zhmotnili dům Flintstonovci," řekl Brown.

Soulad s přírodou však není při této stavbě pouze povrchovou skořepinou. Ideji ekologické stavby odpovídají také zvolené materiály snižující energetickou náročnost při stavbě i při užívání domu, a tím pádem i minimální uhlíkovou stopu domu...

Foto: www.inhabitat.com