Už pět let tu stojí dvoupodlažní rodinný dům od architektů Evy a Luboše Zemenových a Vojtěcha Navrátila z ateliéru 4DS, s. r. o. „Dům jsme stavěli na konci ulice, v blízkosti hranice zastavěného a nezastavěného území města, kde se terén láme směrem k mokřadům u řeky Malše,“ vysvětlují architekti. „Dům se obrací hlavní fasádou k jihovýchodu, aby získal ranní a polední slunce, a ze zahrady je výhled na krásy blízké přírody.“

V jednoduchosti je krása

„Investoři jsou naši dlouholetí přátelé,“ prozrazují architekti. „Vědí, že náš ateliér dodržuje zásadu stavět jednoduše a racionálně, a to jim vyhovuje. Přáli si novostavbu jednoduchou, dispozičně přehlednou, s dostatkem úložných prostor, která vyhoví potřebám čtyřčlenné rodiny s dvěma dětmi, z nichž starší dcera je nevidomá.“

Základní figuru domu architekti navrhli tak, aby respektovala výhodnou orientaci ke světovým stranám a zároveň byla odcloněná od veřejného prostoru a sousedních parcel. Přesně podle zásady „jednoduše a racionálně“ architekti rozdělili celkový objem stavby na dvě části: na přízemí a na podkroví.

Zdroj: VLM

Přízemí tvoří servisní trakt ve tvaru „U“ (tj. předsíň se šatnou, koupelna, pokoj pro hosty, technická místnost, kuchyně, spíž, pracovna), který obklopuje hlavní obytný prostor (obývací pokoj, jídelna), otevírající se velkorysým prosklením do zahrady na jihovýchodní straně. Z kuchyně je výhled severozápadním směrem ke vstupu a do ulice.

V podkroví je klidová zóna (trojice ložnic, koupelna, šatna, WC, schodišťová hala) umístěná nad hlavním obytným prostorem v přízemí. Její hmota je jakoby „vykrojená“ z přízemního kvádru, zdvižená do úrovně podkroví a vysunutá natolik vpřed, aby stínila terasu a velký obytný prostor v přízemí.

Cihly, beton, dřevo

Architekty deklarovaná jednoduchost je patrná i ve volbě materiálů a technologií: cihelné zdivo, beton či železobeton, vápenné omítky, dřevěná okna, běžné izolační materiály.

Na svislé nosné konstrukce použili keramické cihelné zdivo Porotherm, v místě prosklené stěny jsou ocelové nosné sloupky. Strop nad přízemím tvoří keramické stropy, které v místě přesahu podkroví přes obvod přízemí doplňuje železobetonová monolitická deska. V podkroví jsou dřevěné stropy s pohledovými lepenými vazníky a nadkrokevní izolací.

Monolitické schodiště má nášlapy i podstupnice z dubového dřeva. Podlahy v obytných místnostech jsou dřevěné, celoplošně lepené. Volba padla na dubové vícevrstvé lamely, protože se hodí pro podlahové vytápění. Jen v obývacím pokoji jsou prkna plnoplošně lepená k podkladu, ovšem bez podlahového vytápění (v místnosti je krb). V ostatních místnostech (koupelny, kuchyně) leží keramická dlažba.

Venkovní dveře a okna jsou dřevěná s izolačním trojsklem, v obývacím pokoji zdvižně posuvná (HS portál). Při volbě interiérových dveří dali architekti přednost dveřím plným, dýhovaným, bezfalcovým s obložkovou zárubní. Zajímavostí je, že jsou stejně vysoké jako nadpraží oken.

Autoři: Eva Zemenová, Luboš Zemen, Vojtěch Navrátil / Ateliér 4DS

Autoři: Eva Zemenová, Luboš Zemen, Vojtěch Navrátil / Ateliér 4DS

Ateliér 4DS působí v Českých Budějovicích a v Praze. Jeho činnost zahrnuje projekty občanských i bytových staveb, interiéry, územní plánování i komplikované rekonstrukce historických památkově chráněných objektů. www.4ds.cz

Pravoúhlá bílá

Celkovou estetiku domu reprezentuje jistá elementární geometrie. Oba objemy jsou pravoúhlé, střechy v přízemí i podkroví ploché.

Ortogonální střízlivost podtrhuje bílá barva, která interiéru dominuje v kombinaci s přírodním dřevem. Nábytek (knihovna, koupelna) je vestavěný podle návrhu architektů, jídelní stůl a kuchyňská linka jsou vyrobené na zakázku; sedací nábytek, další mobiliář a svítidla si majitelé koupili podle vlastního výběru.

Architekti Eva Zemenová, Luboš Zemen, Vojtěch Navrátil, ATELIÉR 4DS
Návrh zahrady Flera – Ferdinand Leffler
Dodavatel Stabex, zámečnictví SKV Masopust, truhlářství Rangl
Plocha pozemku 834 m2
Zastavěná plocha 250 m2
Užitná plocha 228 m2
Konstrukční systém cihelné zdivo Porotherm, beton
Střešní krytina fólie, kačírek
Fasáda vápenné omítky
Zateplení standardní izolační materiály
Okna dřevěná s trojskly
Podlahy dřevěné dubové, dlažba
Vytápění plynový kotel, krb na dřevo