Pojďme se podívat do bytu nazvaného Alexandr, který bude sloužit tříčlenné rodině (otec, matka a dvouletý syn) a jejich kočce. Architekti ze studia Geometrium dostali zadání, aby zrenovovali byt tak, aby vyhovoval jejich požadavkům. Jaké to byly?

  • Mít dvě koupelny, přičemž v té hlavní má být i pračka
  • Vstupní hala by měla mít velkou skříň na odkládání oblečení a bot
  • Kuchyň, obývák a jídelna v jednom
  • Vestavěná vinotéka
  • Dětský pokoj s ribstoly a možností lehké přestavby na teenagerský pokoj

Bílá – dřevo – šedá

Už od vstupních dveří se objevuje perfektní splnění všech požadavků majitelů. Po pravé ruce byla vestavěna buňka, obsahující malou koupelnu se sprchovým koutem a šatní skříní. Z druhé strany pak je do zdi vestavěna americká lednice. Ale vraťme se do chodby.

Ta probíhá kolem hlavního obytného prostoru a je od něj oddělena velkou obývací stěnou, ve které je zastavěna v centru vinotéka. Jeden z průchodů je mírně omezen prolézačkou pro kočku, která je designově i barevně sladěna s dalším nábytkem.

Tím jsme se dostali do kuchyně a obývacího pokoje. Jako všude jinde, i zde vládne šedá a bílá, akcentovaná dřevem. Zaujme tu především horní část kuchyňské linky, která je až ke stropu, a to ve vysokém šedém lesku. Neomezuje tak prostor, naopak jej příjemně provzdušňuje. Chtěli bychom ještě upozornit na moderní osvětlení, které výrazně oživuje interiér.

Přejděme do ložnic, které jsou jednoduché, a přitom zajímavé. Ložnice rodičů je ozvláštněna na míru vytvořenou stěnou z polstrování a dřevěného obkladu, do kterého byly vloženy velké hodiny. Dětský pokoj má výklenek pro postel ve velké šatní skříni přes celou stěnu. Ano, tahle kombinace vytváří ohromný prostor pro všechny věci, které dítě a posléze i teenager nahromadí. Pokud vám chyběly úložné prostory v ložnici rodičů, tak to je proto, že prostor byl rozdělen a je zde vytvořena na boční straně samostatná šatna.

Schází nám ještě pohled do koupelen. Ty jsou v kombinaci velkoformátových tmavě šedých dlaždic, dřeva a bílé sanity. S výrazným prosvětlením ani nevypadají ponuře nebo stísněně. Je ovšem potřeba vždy alespoň jednu stěnu nechat bílou.