Vchodové dveře musejí plnit několik základních věcí: mají být bezpečné, pevné, odolné a s dobrou izolací. Pak je na řadě vzhled nebo pohodlí vyplývající z jejich používání. Při tom všem je potřeba posuzovat poměr cena/výkon, protože ne vždy znamená vyšší cena i lepší parametry.

Bezpečnost: Sledujte cetrifikáty

Zásadní pro posuzování vchodových dveří je bezpečnostní třída. „Měla by být nejméně RC3 u celého prvku, to znamená křídlo, zárubeň a kování,“ upozorňuje Petr Širůček z firmy Hörmann. Vyšší bezpečnostní třída není nutná. Ideální je mít vše od jednoho výrobce a s certifikací dle evropské normy EN V 1627. Podstatná je i kvalita dodavatelské firmy. Sledujte, zda je certifikovaná na montáž dveří konkrétní značky. Zjistěte si reference a buďte velmi obezřetní v případě hodně nízké ceny.

Kvalita má štítek

Kvalita má štítek

„Je potřeba rozlišovat kvalitní bezpečnostní dveře od napodobenin. Kvalitní, certifikované bezpečnostní dveře rozeznáte podle štítku umístěného na boku. Uvedené jsou na něm technické údaje včetně bezpečnostní normy nebo informace o jejich původu. Tento ‚rodný list‘ dveří vám garantuje, že jde o pravé bezpečnostní dveře, a ne o jejich napodobeninu.“

Juraj Hroš, Sherlock Assa Abloy

Jak upozorňuje Juraj Hroš z firmy Sherlock Assa Abloy, kvalitní bezpečnostní dveře zajistí i snížení průchodu prachu, pachů a pronikání obtížného hmyzu do domu. „Bezpečnostní dveře pro rodinné domy mohou být doplněné o prosklené části – světlíky, které do interiéru přinesou více světla. U kvalitních dveří mají i světlíky certifikované bezpečnostní vlastnosti,“ popisuje Juraj Hroš.

Je dobré, když je možné dveře doplnit i o smart bezpečnostní prvky, dveře lze napojit i na centrální bezpečnostní systém domu. O tom víc dále v článku. U cylindrické vložky zámku je možné zajistit vnější štíty zámku s překrytím vložky.

Pevnost a odolnost: dveře si vyzkoušejte

Dobré vchodové dveře mají být robustní, ale snadno se pohybovat. Dobré je vyzkoušet to ve vzorkovně. Váha masivních dveří je při otevření a zavření cítit, ale jsou-li opravdu dobře udělané, budou se zároveň lehce pohybovat.

Na první pohled musí být cítit taková kvalita, že dveře vydrží každodenní rodinný provoz. „Kvalitní musí být i povrchová úprava. Musí být voděodolná a schopná odolávat velkým teplotním změnám,“ podotýká Juraj Hroš.

Vchodové dveře se nesmějí kroutit. Pevnost je jedna z hlavních vlastností, aby šly dveře dobře zamykat a chránily před chladem, vlhkostí, prachem i hlukem.

Nejpevnější jsou dveře z kovu či s kovovou kostrou – ocelové či hliníkové. „Následují dveře dřevěné a jako třetí to jsou dveře plastové, u kterých může nastat případný problém, pokud jejich kvalita není odpovídající. Plast totiž dilatuje a tato vlastnost se navíc ve zvýšené míře projevuje v případě barevných plastů a samozřejmě i více na jižní či jihozápadní straně domu,“ srovnává Milena Tomčíková, zástupkyně značky Vekra.

Pro zvýšení tuhosti se do plastových dveří dávají výztuhy po celém obvodu profilu a speciální kovové rohovníky. Možná je také překryvná hliníková výplň, díky níž budou dveře tvarově stabilnější a odolnější proti svěšování.

Izolace: zaměřte se hlavně na práh

Nakolik dveře tepelně izolují, ovlivňuje tloušťka výplně a rámů. Výhodné jsou konstrukce s větší stavební hloubkou umožňující použití výplní o síle 45 až 50 milimetrů, které nabízejí poměrně dobré izolační vlastnosti. I tak však dveře obvykle izolují hůř než okna.

Důležitý je hlavně práh, protože to může být izolační slabina vchodových dveří. Měl by mít správně přerušený tepelný most, nesmí se příliš ochlazovat jeho okolí. Sledujte také, zda mají dveře dobře vyřešenou ochranu proti vlhkosti. To mohou být ochranné kartáčky a okapnice v dolní části křídla.

Vliv má i použitý materiál. „V izolačních vlastnostech jasně vítězí dveře dřevěné nebo dřevohliníkové s dřevěným profilem,“ hodnotí Milena Tomčíková.

Celý článek můžete

Celý článek můžete najít v časopisu Dům&Zahrada 5/20. Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také telefonicky na 272 015 015.