Možná patříte ke šťastlivcům a navrhl vám je architekt společně s celým vnitřním vybavením. Možná ale takoví šťastlivci nejste a vybírali jste je sami. Hledali jste ty Dveře - pokud můžete, nechte dveře navrhnout architektem: lépe přizpůsobí jejich design celkovému vnitřnímu vybavení i domu jako celkunejvhodnější, nejlepší, nejlépe vypadající za přijatelnou cenu. Prostě ty, které byly vašim potřebám nejblíž. Ale byla vaše volba správná? Jaké by měly být dveře na každý pád?

1. pád - dveře Tajemství každého domu uzavírají i otvírají dveře vstupní. Pokud se je rozhodnete vybrat od výrobce, jehož produkty jste použili již při vybavení domu okny, pak je o něco jednodušší sladit dveře a okna v jednom stylu. V případě, že vybíráte dveře od jiného výrobce, je volba o něco komplikovanější. Prodejce vás přesvědčí o výhodách jistě kvalitních dveří, ale bohužel váš dům nezná a těžko vybírané dveře sladí s celým designem domu. Tehdy je vhodné poslechnout architekta, který dům nebo jeho interiéry navrhl. Obecně jsou na trhu dostupné vstupní dveře z plastu, dřeva, dřevohliníku (s dřevěným profilem potaženým hliníkem) a z hliníku. Vchodové dveře měly donedávna standardní tloušťku 50 mm, v případě dřevěných dveří vyrobených z europrofilu se však dnes používá minimální síla 68 mm pro zlepšení izolačních schopností v návaznosti na stejně široký europrofil oken. Plastové jsou vyráběny z tří- až sedmikomorových profilů. Přestože jsou tyto dveře cenově nejdostupnější, jsou nejméně odolné například proti vloupání.

2. pád - dveří Na otázku zajištění vyšší bezpečnosti prostřednictvím dveří naleznete odpověď u speciálních výrobců bezpečnostních dveříZvýšení odolnosti domu proti nežádoucímu vniknutí cizích osob lze řešit pomocí dveří bezpečnostních. Otázkou ale zůstává smysl tohoto způsobu ochrany, protože zloděj si za vstup do objektu často vybírá jinou nezazděnou část domu. Pokud však přece jen fortelné vstupní dveře zvýší pocit vašeho bezpečí, můžete využít ty s vícebodovými zámky vyráběné speciálními výrobci. Protože základ bezpečnostních dveří tvoří pevná výplň, jsou cenově náročnější a odborníci jejich použití doporučují zejména v bytových domech, kde má tato vlastnost své opodstatnění.

Zvláštní kategorií dveří tvoří protipožární, které jsou záležitostí hlavně panelových bytů; pokud se instalují v rodinném domě, pak zpravidla jako dveře z garáže. Tam plní prevenci rozšíření případného požáru. Další jejich funkcí je funkce izolační. Tento faktor je u na trhu nabízených dveří srovnatelný, protože výrobci si jeho důležitost uvědomují a tepelně izolační schopnosti zvyšují kvalitním provedením polodrážek a falců. Na kvalitu izolace má vliv i skleněná výplň. Stupeň kvality izolačních schopností dveřního skla charakterizuje koeficient prostupu tepla U. Jeho hodnoty se u běžných skel pohybují v rozmezí 1,4-1,6 W/m2K, pro nízkoenergetické a jiné úsporné domy lze však použít trojsklo s hodnotou kolem 0,7 W/m2K. Kromě tepelné izolace zajistí takové kvalitní sklo i vynikající zvukovou izolaci.

3. pád - dveřím Pořízeným dveřím umožněte vyniknout a plnit jejich funkci v zárubni ze stejného materiálu, ušetříte si zbytečné starosti s plísněmi a životností výrobkůKvalitním dveřím sluší kvalitní kování a odpovídající zárubně. Volte kování bezpečnostní, je více odolné jak proti povětrnostním vlivům, tak i nevítaným hostům a je obecně trvanlivější. Rámové zárubně jsou většinou šity na míru a jsou součástí dodávky. Při jejich instalaci je vždy vhodné ctít materiál, který dveřím dal jejich podobu. Kombinace například ocelového rámu a dřeva by pak zcela jistě vytvářela nežádoucí tepelný most. Jednoduše řečeno - k dveřím zárubně z materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

4. pád - dveře Nemalé investice v domě zhltnou dveře vnitřní. Česká norma pro ně stanoví světlou výšku 197 centimetrů, ale ve světě je prosazován trend s čísly o něco vyššími. Italské a německé designové dílny produkují dveře s výškou 210 a více centimetrů. Má to svůj důvod - vyšší dveře vypadají v domě lépe, jsou honosnější a nezapomeňte, že člověk s každou generací o něco povyroste: pro vyšší obyvatele domu jsou pak vyšší otvorové výplně vítaným ulehčením života v domě. Dveře s netradiční výškou se velmi dobře hodí i pro rekonstrukce starších domů s vyššími stropy, kde zachovávají původní prostorové členění, ale dodají místu modernější styl.

5. pád - dveře! Dveře nad 197 centimetrů jsou „in“, ale vyberte je včas, abyste se vyhnuli případným komplikacím při jejich usazování„Vnitřní dveře, které mají uvnitř svého pláště masivní výplň, lze primárně rozdělit na dřevěné a hliníkové,“ uvádí Jan Sommer z pražské společnosti Antrea. „Dřevěné mívají nejčastěji výplň z papírové voštiny nebo lehčené dřevotřísky, která nepracuje a je tvarově stálá, jinou možností je laťovina nebo masivní dřevo. Celodřevěné výrobky jsou pak vždy obohaceny kazetami (minimálně dvěma) nebo je z masivu vyroben rám a výplň tvoří sklo.“ Povrchovou úpravu může tvořit fólie, laminát, dýha nebo lak, které zajišťují variabilitu finálního vzhledu. V případě použití hliníku, z kterého jsou vyráběny dveře převážně designové, je povrch z eloxovaného hliníku. Zvláštní kategorii tvoří celoskleněné a ojediněle vyráběné dveře plastové. Kombinace materiálů masiv-sklo, sklo-hliník a další pak umožňují výrobcům dodávat na trh dveře v nespočtu designově více či méně zajímavých provedeních včetně typových. Při výběru můžete být ovlivněni i cenou - s nejvyššími investicemi počítejte na dveře z masivu. 6. pád - dveřích Výplně umístěné ve dveřích kladou vysoké nároky na jejich konstrukční řešení. Použití skla ve dveřích z dřevotřísky vyžaduje širší rám a vyšší spodní dřevěné ohraničení skla, aby nedošlo k tvarovým deformacím nosného materiálu. Se zvyšující se konstrukční pevností lze zužovat obvodový rám výplně - díky tomu pak mohou být vaše finanční prostředky uloženy ve dveřích designových, jejichž provedení Ve dveřích použité výplně ovlivňují jejich konstrukční řešení, silnější konstrukce vám umožní sáhnout po dveřích designovýchvás zcela určitě zaujme. Jsou mnohem elegantnější, architekti je často využívají pro své originální domy a navíc odpovídají moderním trendům. Skleněné výplně tvoří skla lisovaná, pískovaná, ornamentní, vitráže nebo gravírovaná, jejichž síla je z bezpečnostních důvodů minimálně čtyři milimetry. Nejčastěji používané zárubně jsou v tomto případě klasické ocelové nebo obložkové dřevěné. Od zvolených zárubní se odvíjí celkový design včetně dveřních závěsů (pantů). Ten podtrhnete, vyberete-li odpovídající kování, jehož produkce se v poslední době orientuje na rozetové (dělené) štítky. 7. pád - dveřmi Dveřmi venkovními či vnitřními procházíte denně, jsou tedy denně na očích. Ať už je skloňujete v jakémkoli pádu a zvolíte dveře klasické s otočným otevíráním v pantech, nebo dveře posuvné, které oceníte při nedostatku prostoru, skládací nebo kyvné (známé „lítačky“), věnujte jejich výběru velkou pozornost. Nejenže jsou neodmyslitelnou kostkou ve stavebnici domu, ale jsou výrazem vašeho vkusu a dotvářejí image každého interiéru.-Dům a zahrada 3/2007, Radek Beneš- Foto: www.isifa.com, Next, Dveře DANA, WELLE - Ing. Kaláb, s.r.o.