Posuvné dveře do zdi jsou efektní i efektivní. Vypadají skvěle a navíc šetří místo. Jenže jejich instalace není tak jednoduchá, přece jen stojí o kus víc než klasické dveře a dát si je všude nemůžete.

Jaký je výběr

Výběr je opravdu pestrý. Můžete mít klasické jednokřídlé, dvoukřídlé, které mohou být posuvné zvlášť, nebo díky synchronnímu mechanismu i zároveň. Mohou být dveře skládané, kde se zasouvají křídla do sebe, i dveře oblé. Jsou ale i speciální finty pro malé prostory. Existují dveře polozásuvné. Půlka dveří se zasune a druhá se vyklopí. To je ideální řešení třeba do malých koupelen v panelácích.

Běžné pouzdro může mít výšku až 260 cm, pokud je určeno do zdi, a 290 cm, jestliže ho umisťujeme do sádrokartonové příčky. Existují pouzdra, která lze zabudovat do sádrokartonové příčky silné pouhých 10 centimetrů. Jejich cena ale dost roste a výběr není moc velký.

Materiál

Pouzdra jsou většinou vyráběna z pozinkovaného plechu, a to bez svařování, protože sváry pozinkovaný plech poškozují. Konstrukce se také dělá z hliníku, ale má nevýhodu v tom, že oproti pozinku je měkčí a snadněji se zničí. Je tedy lepší s ním počítat do klasických zdí, kde jeho konstrukce bude napevno přichycena.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Vnější povrch konstrukcí je opatřen speciální síťkou, která zajišťuje dobré spojení pouzdra se zdivem, a každé pouzdro je vybaveno odjímatelnou kolejnicí, takže doraz dveří je možné nastavovat i u již zabudovaného pouzdra. Mechanika posuvu je samoúdržbová, a není tedy třeba se o ni starat. Proti pronikání prachu jsou mezi dveřmi a pouzdrem instalovány kartáčky.

Využití

Do stavebního pouzdra pro posuvné dveře lze fixovat jakýkoliv druh dveřních křídel. Takže pokud máte doma staré dřevěné dveře, je možné jim předělat kliku na zapuštěnou a nechat je zasouvat do pouzdra. Dokonce ani masivní dveře nejsou problémem, i když jsou značně těžké. Nosnost pouzder totiž převyšuje 100 kg. Bezpečně lze fixovat i skleněná křídla, která však musíme volit z kvalitního kaleného skla.

Přesto byste měli znát několik základních věcí, než začnete o posuvných dveřích do zdi přemýšlet. Cena pouzder a dveří do nich není nejnižší. Začíná někde na 5000 korunách a roste do statisíců za speciální dveře. Pouzdra musíte někam dát. V paneláku si tak rozmyslete, jestli máte na pouzdro kolem dveří dostatečný prostor. Počítejte s prostorem na zdi o šířce dveřního křídla plus minimálně deset centimetrů kolem.

Nemůžete bourat nosné zdi. Pouzdra nemají nosnou funkci. U tenkých zdí (siporex apod.) budete mít jen malý výběr. Pouzdra klasická mají totiž šířku cca 55 mm a k tomu je zapotřebí připočítat 15 mm tlustou desku sádrokartonu na každou stranu. Sedmdesátky příčky tak dosáhnete jen těžko. Posuvné dveře se dají dát i na stěnu. Jen vytvoříte druhou, falešnou stěnu ze sádrokartonu.