
Pěstování dýní
Pokud jste kouzlu dýně i chuti pochoutek z ní propadli – začněte ji pěstovat! Možná vás všestranné gastronomické využití i rozsáhlé dekorativní možnosti různých druhů a velikostí zaujalo natolik, že se napříště rozhodnete pustit se do toho a vyhradit jim místo na zahradě. Ale pozor – toho místa musí být u obřích druhů někdy opravdu hodně. Dýně obrovská je výborný a všestranný druh zeleniny a když už jednou vyroste, máme „materiálu“ na vaření, pečení a jiné kuchyňské zpracovávání až dost. Zasadíme ovšem jediný keřík – a časem se můžeme začít divit. Ten jeden keřík může mít třeba pět plodů a ty mohou dorůst deseti, ale třeba také padesáti, sedmdesáti i více kilogramů.
Dýni budeme pěstovat jako cukiny, v půdě podobné kvality. Přes léto ji budeme dostatečně zalévat a
nepolevíme ani při suchém podzimu, kdy budeme už jenom pozorovat, jak se zvětšují oranžové plody. Tou dobou bychom už měli mít připraveno dostatek kuchyňských receptů, podle kterých z dýně, vlastními silami vypěstované, připravíme rozličné pochoutky!
Veselé tykvičkyA ještě něco k maličkým tykvičkám. Jsou krásné na okenním parapetu i na misce nebo ošatce, kde vydrží opravdu dlouho.
-ag-Foto: Archiv In