Dýně patří k nejoblíbenějším podzimním ingrediencím, a díky své nenáročnosti se stala oblíbenou plodinou pěstovanou na zahradách. Nejznámějšími druhy jsou máslová dýně s charakteristickým hruškovým tvarem, muškátová dýně s nejvýraznější chutí, špagetová dýně, jejíž dužina se rozpadá na vlákna, a hokkaido, jejíž slupka se na rozdíl od ostatních nemusí loupat.

Máte rádi exotické chutě? Uvařte si delikátní dýňovou polévku s kokosovým mlékem a pikantním kořením:

Zdroj: Youtube

Divy s dýní

Dýňová dužina má v kuchyni všestranné využití. Pyré je základem lahodné polévky, podává se jako příloha, lze ho vmíchat do klasické bramborové kaše nebo přidat do těsta na noky či domácí pečivo. Dýni si vychutnáte také v italském rizotu, skvělá je pečená, dušená i smažená jako hranolky. Hodí se i k úpravě nasladko – pečou se dýňové muffiny, koláče, dorty, sladké chlebíčky a připravit z ní lze také palačinky, lívance nebo placky.

Jak skladovat dýni?

Celou dýni uložte na suché a chladné místo, ideální teplota je zhruba 15 ºC. Nakrojenou dýni zabalte do fólie a uložte v lednici, kde vydrží asi týden. Pokud víte, že ji tak brzy nespotřebujete, můžete ji zamrazit.


Dýňová polévka s tymiánem a krutony

Čas přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 000 g dýně hokkaido
  • 2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • hrst dýňových semínek


Na krutony:

  • 4 krajíce staršího chleba
  • rostlinný olej

Příprava:

1) Dýni důkladně omyjte a nakrájejte na kostky. Pokud použijete hokkaido, nemusíte slupku loupat.

2) Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a na mírném plameni orestujte cibuli do změknutí – neměla by ale zhnědnout.

3) K cibuli přidejte dýni a opečte ji do mírně zlatavé barvy – trvá to asi 8 minut. Poté přidejte lístky ze dvou snítek tymiánu, promíchejte a zalijte vývarem.

4) Vařte 10-15 minut, dokud nebude dýně zcela měkká.

5) Přidejte smetanu ke šlehání, prohřejte a poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem zcela dohladka.

6) Chleba nakrájejte na kostičky a osmahněte je na pánvi dozlatova.

7) Při podávání polévku ozdobte lístky tymiánu, dýňovými semínky a krutony.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.foodandwine.com