Podzimní kulinářská sezona tradičně startuje dýňovou polévkou. Ta se dá připravit v mnoha obměnách, ale přece jen se po několika porcích může trochu omrzet. Dýně má ale velmi široký potenciál a můžeme ji přidat do spousty slaných i sladkých jídel – v některých vynikne více, v jiných jemně doladí chuť ostatních ingrediencí a v dalších se zase postará o krásnou barvu.

Podívejte se na přípravu dýňových gnocchi krok za krokem v režii italského šéfkuchaře:

Zdroj: Youtube


Vyzkoušet můžete náš recept na krémové dýňové rizoto, bleskové dýňové placky, směs pečené zeleniny nebo roztomilé kynuté dýně, které zazáří i na školních a školkových podzimních oslavách.

A pokud se vám právě do vaření nechce, jednoduše dýni upečte, rozmixujte a zamrazte. Dýňové pyré můžete skladovat několik měsíců a podle potřeby ho jednoduše rozmrazit a zpracovat podle vybraného receptu – třeba přidat do těsta na jemné a vláčné dýňové gnocchi.

Základní recept na dýňové pyré

Dýni omyjte, oloupejte slupku (hokkaido můžete připravit i se slupkou) a vydlabejte všechna semínka. Poté ji nakrájejte na větší měsíčky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Nesolte ji, ani nekořeňte – výslednou chuť upravíte následně až podle receptu, v němž budete chtít pyré použít.


Dýni vložte do trouby předehřáté na 200 ºC a pečte 25-35 minut doměkka. Poté ji nechte zchladnout a rozmixujte dohladka. Místo mixéru můžete použít také lis na brambory. Hotové pyré nechte zcela vychladnout a poté uložte do lednice (vydrží 3 dny) nebo do mrazáku (vydrží až 6 měsíců).


Dýňové gnocchi s máslem a parmazánem

Čas přípravy: 25 minut

Ingredience:

  • 400 g dýňového pyré
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 vejce
  • sůl
  • 80 g másla
  • strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

1) Do misky nasypte mouku a přidejte k ní dýňové pyré – pozor, nesmí být horké.

2) Do směsi rozklepněte vejce, přisypte 3 lžíce parmazánu a ½ lžičky soli.

3) Pomocí lžíce nebo vařečky promíchejte všechny ingredience, poté rukama začněte těsto hníst a zapracujte do něj všechnu mouku.

4) Jakmile bude těsto kompaktní, hladké a pružné, nechte ho 10 minut odpočinout v misce pod utěrkou.

5) Ve větším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu.

6) Vál lehce posypte moukou a těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Můžete ho také rozdělit na čtyři části a z každé vytvarovat váleček. Nožem odkrajujte kousky těsta a každý lehce zmáčkněte vidličkou.

7) Noky vařte ve vroucí vodě 3-5 minut.

8) Hotové noky polijte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným parmazánem. Další tipy na servírování naleznete v galerii.

Zdroj: www.vincenzosplate.com