Jednou z největších předností dýní je jejich všestranné využití. S nadsázkou lze říct, že je s trochou fantazie můžeme nacpat kamkoliv – od polévek, přes masová jídla až po dezerty nebo pečivo. A sluší jim to i v lívancích. Sladkou verzi oceníte na snídani – skvěle chutná v kombinaci s jogurtem, tvarohem, javorovým sirupem, medem, ovocem i ořechy.

Slaná varianta se zase uplatní jako příloha k polévkám, salátům nebo dušeným masovým a zeleninovým směsím. Příprava lívanců je navíc velmi snadná a můžete do ní zapojit i děti, které bude práce s oranžovým těstem bavit.

Jak na dýňové lívance? V tomto videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube


Co budete potřebovat?

Kromě klasických ingrediencí, jako je mouka, vejce, kypřicí prášek a mléko, tento recept vyžaduje dýňové pyré. To lze připravit dvěma způsoby – dýni můžete nakrájet na kostičky, uvařit doměkka ve vodě a poté rozmixovat. Druhou možností je připravit pyré z pečené dýně, jehož výhodou je výraznější chuť. Postup na jeho přípravu najdete v tomto článku.


O dochucení sladkých lívanců se skvěle postará skořice, použít ale můžete i vanilku nebo perníkové koření. Klidně do nich nastrouhejte i jablko nebo hrušku. Ve slané verzi použijte strouhaný sýr, bylinky, česnek, provensálské koření nebo třeba chilli.


Sladké dýňové lívance se skořicí

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 350 ml mléka
  • 50 ml bílého jogurtu
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • olej na smažení


Příprava:

1) V misce prošlehejte vejce s mlékem, jogurtem a vanilkovým cukrem.

2) Mouku promíchejte s kypřicím práškem a skořicí a přidejte k tekuté směsi.

3) Nakonec vmíchejte vychladlé dýňové pyré.

4) Těsto lžící nalijte na rozehřátou pánev (nebo lívanečník) potřenou olejem a smažte lívanečky z obou stran dozlatova.

Slané dýňové lívance se sýrem a bylinkovým máslem

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce najemno nastrouhaného sýra (parmazán, eidam, čedar…)
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 100 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvé bylinky (pažitka, petržel)
  • sůl


Příprava:

1) V misce metličkou prošlehejte vejce s mlékem a větší špetkou soli.

2) Mouku promíchejte s kypřicím práškem a přidejte k tekuté směsi.

3) Vmíchejte vychladlé dýňové pyré a nastrouhaný sýr.

4) Na rozehřáté pánvi osmažte lívance z obou stran dozlatova.

5) V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo, jemně ho osolte, přidejte prolisovaný česnek a čerstvé bylinky.

6) Hotové lívance potřete bylinkovým máslem a podávejte.

Zdroj: www.macheesmo.com, www.allrecipes.com