Mnoho chemie škodí a suché, popraskané ruce se jen těžko a pomalu hojí. Proto se zásobujeme několika typy pracovních gumových rukavic, od nejjemnějších po silnější, třeba na mytí podlahy.

Ale zpět k chemii. Ta neničí jen pokožku, také ji vdechujeme a navíc její, i nepatrná, rezidua ulpívají na povrchu předmětů. Příliš chemie vadí hlavně při velkém úklidu, protože se vlivy jednotlivých čistidel a cídidel sčítají - vždyť kolik je jen povrchů, předmětů, kusů nábytku, drobností a doplňků v jedné velké místnosti. A na všechno je určen nějaký razantní, zaručeně velmi účinný prostředek...

Jde to i šetrněji

Pokud chceme cídit a čistit ekologicky a nezatěžovat chemikáliemi domov, pokožku ani odpadní vody, poohlédněme se po čisticích a mycích prostředcích doporučených alergikům. Například Ecover, Sonett, Neutral. Najdeme tam všechno - sypké i tekuté písky, desinfekční prostředky do koupelny a kuchyně, čističe skel, armatur, prací prostředky i ekologické tablety do myček. V koupelně a kuchyni, kde něco omýváme, čistíme a desinfikujeme téměř pořád, můžeme také použít desinfekční ekologické prostředky, účinné proti bakteriím a plísním. Jsou k mání třeba v rozprašovači (Sonett).

Stejné je to u přípravků na mytí oken, i tam hledáme mezi přípravky doporučenými alergikům a atopikům, nespleteme se. Na plovoucí podlahy, lina a dlažbu není nutně potřeba mít speciální čisticí prostředek. V klidu vystačíme s obyčejným mýdlovým roztokem. Jinak můžeme zkusit například mýdlové čističe s kokosovým mýdlem na dřevo a parkety Alex. Existují i prostředky na laminát, korek, dlažbu, PVC a linoleum.

Šetrné, ekologické...

Ekologické čisticí prostředky jsou vyrobeny na rostlinné a minerální bázi, přísady a přídavné látky nesmějí být škodlivé pro životní prostředí a pro zdraví. Neobsahují tedy dráždivé chemické látky. Z toho důvodu vyhovují nejen lidem s citlivou pokožkou, ale i alergikům a atopikům. Zároveň nezatěžují odpadní vodu a jsou zcela a rychle rozložitelné. To znamená, že nejpozději do několika dní se ve vodě rozloží na prvky, které jsou zcela přírodní. A to platí také o obalech. Ty, stejně jako uzávěry a etikety, bývají úplně recyklovatelné.

Co v nich je?

Ekologické čisticí prostředky obsahují alkohol, cukrový tenzid, dále mohou obsahovat bylinky, škrob a dřevní vlákno (celulózu), semena řepky olejné, palmový a kokosový olej (jeho deriváty usnadňují uvolňování mastnoty), éterické oleje, například z pomerančové kůry, citronové trávy či levandule. Dalšími čisticími složkami jsou písek, vápenec, zeolit, křemičitany.

Babské rady na závěr

  • Popel: S popelem se odedávna chodilo na stříbro - i vy je jím můžete zkusit vycídit.
  • Umýt podlahu a vyprat jemné prádlo lze prostředky na základě mýdla, ne saponátů. Mýdlové vločky nebo staré dobré mýdlo s jelenem - to proto stále zůstává klasikou.
  • Soda: Soda a jemně mletý vápenec jsou základními složkami každého obyčejného "písku na nádobí". Sodu bikarbonu můžeme použít i samotnou, například opět na stříbro, v kombinaci s horkou vodou. Zvládne toho vyčistit ale i víc. Nečistíme s ní ale nic, na čem chceme uchovat patinu!
  • Ocet: Pracovní plochy můžeme namísto saponátem otřít vodou, do které jsme přidali trochu octa. A také při čistění chladničky jím vytřeme všechny její povrchy. Ocet totiž působí mírně desinfekčně.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Ecover