Nejenže je domovem mladé, rozrůstající se rodiny, ale také hnízdištěm páru sov. Toto spojení lidského bydlení a ochrany divoké přírody je základním kamenem ambiciózního projektu bydlení, který září jako příklad udržitelného bydlení.

Zdroj: VLM

Zalesněný pozemek má významný krajinný přesah a je chráněn místními úřady. Zachování těchto kaučukovníků bylo nejen požadavkem klienta, ale také ekologickým zadáním. Tento překryv, který sice zajišťuje zachování stromů, byl velkou výzvou, protože výrazně omezoval zastavitelnou plochu. Aby architekt sladil potřeby rodiny s omezeními místa, zmenšil půdorys a zvedl dům do dvou pater.

Tento dvoupodlažní návrh elegantně řešil prostorová omezení a šel ještě o krok dál. Usnadnil výstavbu výjimečně efektivního domu. Pečlivé plánování, posílené konstrukcí od stěny ke stěně a vynikající izolací, vedlo k tomu, že dům dosáhl vynikajícího energetického hodnocení. Tato konstrukce v kombinaci s vysoce účinnými elektrickými službami a soustavou fotovoltaických článků minimalizuje závislost na rozvodné síti. Výsledkem je dům s velmi nízkou spotřebou energie nebo potenciálně i off-grid dům s nulovými emisemi uhlíku.

Interiér splnil všechny požadavky rodiny. I do malého půdorysu se vešly čtyři ložnice, velké šatny, dokonce i servisní místnost s pračkou a sušičkou. Dům je celý obsluhovaný elektřinou, takže není napojen na plyn, i když plynová přípojka je na hranici pozemku.

  • Projekt: Montmorency
  • Lokace: Melbourne, Austrálie
  • Foto: Hilary Bradford
  • Autor a zdroj: Baker Drofenik Architects