Vzdělávací centrum Akademie Libchavy se liší od ostatních podobných center svým kreativním a přírodním vzhledem. Celý komplex se skládá z dřevěných srubů se zelenými střechami a zděných budov ze slámy a hlíny. Tyto stavby vznikly intuitivně a slouží kancelářím, kuchyni i ubytování. Hlavním záměrem bylo zajistit přirozené proudění světla a energie, aby se každý návštěvník mohl uvolnit a podpořit svůj rozvoj. Majitelé stavby kladli důraz na nízkou energetickou náročnost a dlouhou životnost budov.

Vzdělání i zábava

Akademie Libchavy je opravdu neobvyklé vzdělávací centrum, které spojuje místo pro vzdělávání i přírodu. Na rozloze 1,5 hektaru najdeme dřevostavby osázené na střechách rozchodníky. Osmihranné sruby slouží jako pracovny pro zaměstnance, zatímco velký srub zastává roli hlavní školicí budovy, obklopené menšími sruby pro práci v týmech a relaxaci. Ale najdeme tu také tančírnu s prosklenými stěnami nebo bývalý chlév pro vepře, přestavěný na stylovou jídelnu s ložnicemi. Tyhle budovy společně s apartmány ve zděné budově založené na slámě a hlíně nejenom vypadají ohromně, ale také přispívají k udržitelnosti. Propustné zelené plochy a zelené střechy zadržují vodu, pomáhají udržovat optimální teplotu a vlhkost, což je v téhle krajině naprosto neocenitelné.

Na místě, kde nyní stojí školicí středisko, se nacházel objekt bývalého zničeného statku jednotného zemědělského družstva (JZD).

Celkové náklady na výstavbu školicího centra tvoří zhruba 42 milionů korun, kdy 34 milionů tvořily vlastní rodinné finanční prostředky a 8 milionů pochází z dotace CzechInvest na školicí prostředí. Předpokládaná návratnost investice je 15 let a životnost 100 let.

Adapterra Awards Celostátní

Adapterra Awards

Celostátní soutěž projektů, které reagují na sucho, přehřívání, vlny veder, přívalové srážky a další extrémy počasí spojené s klimatickou změnou, každoročně pořádá Nadace Partnerství společně s Integra Consulting. Na www.adapterraawards.cz zdarma najdete rozsáhlou databázi skvělých inspirativních příkladů.