Nízkoteplotní vytápění

K dokonalému komfortu bydlení patří také prostor a ten je u podlahového vytápění velkorysý, protože všechno je schované v podlaze a nikde nic nepřekáží. Což je značná výhoda. Je pravdou, že počáteční investice do podlahového vytápění je vyšší než u standardních systémů. Provozem ale tato prvotní nevýhoda postupně mizí. Kouzlo podlahového vytápění totiž spočívá také v tom, že médium, které proudí topným potrubím, má o hodně nižší teplotu než například u radiátoru. Konkrétně o 20 až 25 °C. Proto se říká, že podlahové vytápění je nízkoteplotní, z čehož logicky vyplývá, že energetická spotřeba je nižší. Ideálním zdrojem tepla je samozřejmě tepelné čerpadlo, ale nemusí být podmínkou. Plošné podlahové vytápění lze napojit na elektrický nebo plynový kotel, případně na solární systém. Navíc při stejném pocitu tepelného komfortu si doma vystačíte s nižší teplotou v místnosti, přibližně o 1 až 2 °C, a to znamená další úsporu. Někdo se zeptá, jaká je návratnost počáteční investice, aby mohl srovnávat. Na to není jednoduché odpovědět, protože spotřebu energie ovlivňuje mnoho dalších faktorů, například zateplení domu, jeho orientace, vývoj cen energií, a v neposlední řadě záleží na způsobu a vyspělosti regulace včetně režimů provozu. Ale abychom příliš neutíkali od odpovědi - v ideálním případě to může být 5 let.

Chcete také chladit?

A teď ještě jeden pádný argument. Mezi stěžejní výhody podlahového vytápění patří možnost využít tento systém současně pro chlazení domu v letních měsících. Výhody jsou v podstatě stejné. Místnost se ochlazuje rovnoměrně a nikterak agresivně, což je pro člověka pocitově příjemnější a také zdravější. Energeticky je tento způsob chlazení mnohem méně náročný a také není potřeba příliš nízké teploty média. V tomto systému potřebujete pouze zdroj chladu (u tepelného čerpadla je tato věc jednodušší, má-li integrován chladicí modul) a oběhové čerpadlo. Kdo však požaduje ještě větší komfort, zvolí si pro svůj dům podlahové vytápění a stropní chlazení. Právě tento systém se čím dál více dnes prosazuje pro své nesporné výhody.

Nejrychlejší instalace

Ještě jeden postřeh. Podlahové vytápění je vhodné pro všechny typy podlah. Zeptáte-li se, zda je bezpečné, odpověď je rovněž jednoduchá. Dejte přednost kvalitnímu a prověřenému systému. Najdete ho například u firmy REHAU, která nabízí několik způsobů instalace (suchou i mokrou), jejíž volba se přizpůsobuje konstrukci podlahy. Dokonce existuje i nejrychlejší způsob pokládky, což je systém RAUTHERM SPEED K s potrubím, které se na podkladovou fólii fixuje s pomocí suchého zipu (ušetří se až 30 % času). To je vhodné zejména u dřevostaveb nebo u rekonstrukcí.

Kdo potřebuje další informace, najde je na www.kvalitnipodlahovka.cz nebo www.rehau.cz.