Výdaje za elektřinu, plyn, vodu, ohřev vody a topení patří mezi nejvýraznější položky domácího rozpočtu každého z nás. Právě proto se hodí několik dobrých rad, které je pro správný provoz při současné minimalizaci energetické náročnosti vhodné dodržovat.

Chlazení: Chladnička by měla být umístěna na stinném místě. Pokud ji máte v kuchyni vedle sporáku, myčky, pračky či topení a ještě na ni svítí sluníčko, spotřebuje mnohem více elektřiny, než je nutné. Každý stupeň tepla navíc znamená o 3 až 4 % vyšší spotřebu energie. Není vhodné ani příliš vlhké místo – vysokou vlhkostí vzroste spotřeba energie až o 4 %. Prostor chladničky by měl být využit alespoň ze 70 %, přičemž se počítá s prostorem 50 až 70 litrů na osobu. Pro normální provoz stačí, aby v chladničce byla průměrná teplota +5 °C a v mrazničce –18 °C. Při snížení teploty o dva stupně stoupne její spotřeba o 15 %. Neukládejte do mrazáku nezakryté tekuté potraviny, neboť i zmrzlé tekutiny se odpařují a vytvářejí námrazu. To platí samozřejmě i pro chladničky. Jestliže nemáte lednici s automatickým odmrazováním, nezapomeňte ji pravidelně odmrazovat. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %. Chladničky se spotřebou energie AA nebo A+, např. model Ariston MBT 2022 Z nebo Indesit TAAN 3. Tato třída znamená snížení spotřeby energie v porovnání s aktuálními standardy třídy A. Indesit Company tak šetří vaše peníze a zároveň naše životní prostředí. Myčky nádobí: Myčka nádobí v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetří téměř 60 % vody. Není nutné omývat nádobí před jeho uložením do myčky. Zbytky jídla lze z nádobí odstranit rukou. V případě přilnutých zbytků je potřeba takto špinavé nádobí uložit do myčky co nejdříve a její dveře uzavřít dřív, než zbytky zaschnou. Vybírejte správný mycí program – standardní pro normálně zašpiněné nádobí, úsporný pro lehce zašpiněné nádobí. Málo špinavé nádobí vyzkoušejte v myčce umýt při teplotě vody místo standardních 65 0C na 50 0C. Pokud se tato taktika osvědčí, budete tím šetřit energii, čas a samozřejmě i peníze. Nezapomínejte, že nejúspornější je, když myčku před spuštěním úplně naplníte.

Sporáky a trouby: Nejvýhodnější pro vaření jsou sklokeramické desky – zajišťují rychlý a ekonomický ohřev. Velmi efektivní, co do úspory, jsou indukční sklokeramické desky. Současně je nutné používat nádobí z feromagnetického materiálu (ocel, smaltovaná ocel, slitina) nebo z nerezového materiálu se zesíleným ocelovým dnem. Při vaření nezapomínejte na pokličky, výrazně zkracují dobu varu, a samozřejmě i spotřebu energie, a to až na jednu čtvrtinu. Pokud můžete, využívejte co nejvíce tlakového hrnce. Ten dokáže snížit spotřebu energie až o 50 %. Při pečení unikne z otevřené trouby asi 20 % tepla, proto je tedy dobré sledovat fázi přípravy pokrmu přes sklo.

Pračky a sušičky: Nové typy praček jsou úspornější z hlediska spotřeby elektrické energie i vody. Rozhodující pro množství spotřebovávané energie je teplota vody při praní. Nižší teplota vody pro praní ušetří energii. Díky kvalitním pracím práškům stačí na běžné prádlo teplota 40 °C, příp. 30 °C. Většina bakterií nepřežije teplotu 60 °C, není tedy nutné prádlo předpírat či vyvařovat. Tím ušetříte nejenom vodu, ale i energii. Pračka si bere tolik vody, kolik potřebuje, viz. automatická regulace. Nezapomínejte pravidelně (cca 2x ročně) čistit filtr odtokové vody ve spodní části pračky a také dávkovač na prášek a aviváž. Velmi náročné na spotřebu elektřiny jsou jednoznačně sušičky prádla. Řešením pro malé domácnosti jsou pračky se sušičkou v jednom. Před nákupem se rozhodněte, chcete-li sušičku kondenzační či odvětrávanou. Pračky se spotřebou energie A+ jsou samozřejmě opět úspornější než standardní normativy třídy A, a přitom zaručují perfektní vyprání prádla. Připraveno ve spolupráci se společností Indesit CompanyFoto: Indesit, Ariston