My už tady nedávno probrali, že základním kritériem výběru u sněhové frézy je její výkon a šířka záběru. Jenže ne každý potřebuje tu největší a nejvýkonnější mašinu. Malá elektrická občas stačí. Jak ji vybrat?

Kam dosáhne kabel

Stroje na elektřinu jsou vhodné pro méně častý úklid kolem domu, garáže, příjezdové cesty nebo chodníků. Zkrátka kam dosáhnete kabelem. Oblíbené jsou ve městech díky tichému chodu a nízké hmotnosti. Jsou skladné a ovládání zvládne téměř každý člen domácnosti. „Elektrické frézy jsou ideálním řešením pro odklizení čerstvě napadaného sněhu v okolí domu nebo chalupy. I přes své kompaktní rozměry a hmotnost podávají vynikající pracovní výkon – odhodí až 180 metrů krychlových sněhu za hodinu,“ říká David Benda z Hornbachu.

Některé modely používají gumové lopatky pro odhoz sněhu. Ty jsou šetrné k okrasným a členitým dlažbám nebo glazovaným dlaždicím. Povrch perfektně dočišťují. Pohodlná je i údržba a startování. Nejsou ale vhodné pro rozlehlé plochy, do oblastí s bohatou sněhovou nadílkou a na zledovatělý sníh.

Nezapomeňte na použití kvalitních prodlužovacích kabelů s ochranným stupněm krytí IP minimálně 44. Je to ochrana proti stříkající vodě, což proti rozmarům počasí postačuje. K tomu je nutné mít dobře chráněné i zásuvky.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 1/2020.