Proč uvažovat o elektrickém vytápění?

Elektrické vytápění domu mnoho lidí považuje za neekonomické. U dnešních novostaveb už ale není zapotřebí takového výkonu jako v minulosti. V současnosti vznikají prakticky jen nízkoenergetické stavby, které jsou často koncipovány tak, aby byly alespoň částečně soběstačné. Vašemu přání zbavit se nevzhledných radiátorů tudíž nic nestojí v cestě.

Velkoplošné systémy vytápění vám zajistí pohodlí, rovnoměrnější rozložení teploty v místnosti a velmi přesnou a rychlou regulaci. Interiér přitom nijak nehyzdí, nepůsobí rušivě a jsou velmi účinné. Díky plynulé regulaci a vysoké efektivitě vám nabídnou příjemnou úsporu. Jako první si nejspíš vybavíte elektrické podlahové vytápění. To je stejně účinné jako podlahové vytápění teplovodní. Unikátní výhodu ovšem představují nižší pořizovací náklady a jednodušší instalace. A zdaleka se nejedná o vaši jedinou alternativu. Stejně tak můžete zvolit stropní sálavé elektrické vytápění pomocí topné fólie.

Nízkoteplotní sálavé vytápění pro maximální komfort i úsporu

Hlavní předností stropního sálavého vytápění je suverénně celoplošné šíření tepla – na rozdíl od běžných konvekčních radiátorů, kdy zahřátý vzduch stoupá nahoru a místnost se zahřívá podstatně déle a nikoliv rovnoměrně. Při konvekčním vytápění tak můžete mít pocit nepříjemného chladu a sklony topit víc, než je ve skutečnosti nutné. Naproti tomu sálavé vytápění funguje na principu infračerveného záření. Vysílá elektromagnetické vlny, které tepelnou energii směřují přímo na jednotlivé předměty a plochy v místnosti. Odtud se teplo šíří napříč interiérem. Výsledkem bude větší tepelný komfort, i když je teplota v místnosti nižší. Nedochází tedy ke zbytečnému plýtvání, což se promítne na nižších provozních nákladech. Příjemným bonusem je i to, že je tento typ vytápění pro člověka daleko přirozenější.

V čem se stropní vytápění liší od podlahového topení?

Jak už jsme zmínili, častěji se setkáváme s elektrickým vytápěním podlahovým. Je to dáno tím, že je v našich podmínkách více rozšířené. Přitom se, co se tepelného komfortu týče, stropní vytápění od podlahového prakticky neliší. Oba systémy vám mohou zaručit zcela srovnatelné pohodlí a v některých případech se dokonce kombinují. Podlahové vytápění lze doplnit také sálavými topnými panely pro lokální ohřev v místnosti, například v obývacím pokoji. Skleněné sálavé panely jsou navíc velmi elegantním a designovým doplňkem interiéru.

Podlahové vytápění se obvykle řeší prostřednictvím topných kabelů či topných rohoží. Rohože se spíše používají na pravidelných plochách. Výběr konkrétního typu elektrického podlahového vytápění je vždy těsně spjat s volbou krytiny. Pod plovoucí podlahu se využívá topná fólie. Pod dlažbu či lepenou krytinu se instalují topné rohože či topné kabely, vysokou životností dominují například topné kabely ECOFLOOR od českého výrobce elektrických topných systémů FENIX. Topnou fólii lze dále kombinovat i s podložkou HEAT-PAK – například při instalaci pod PVC nebo koberec. Toto řešení se většinou volí u dodatečných rekonstrukcí.

Topné fólie ostatně najdou využití i u modulového stropního vytápění. V tomto případě se stavebnicový systém s topnou fólií ECOFILM instaluje do sádrokartonového podhledu a funguje podobně jako stropní topné panely. Systém se může pyšnit mimořádně snadnou instalací a jeho součástí je navíc tepelná izolace. Dalším kladem – u tohoto systému i stropního vytápění obecně – je taky vyšší podíl topné složky než u podlahového vytápění.

Podlahové vytápění a sálavé panely se uplatní i v koupelně

Jak přistupovat k elektrickému topení do koupelny? Opět můžete zvolit stropní topnou fólii, která se rozloží do větší plochy, sálavé panely či stropní topné moduly. A samozřejmě se tu otevírá možnost starého známého podlahového vytápění. Podle čeho vybírat? Záleží zejména na členitosti vaší koupelny. U méně členitých koupelen bychom doporučili topnou rohož, ale máte-li obloukovou vanu či sprchový kout, poohlédněte se raději po topném kabelu. Topná rohož má totiž předem danou rozteč mezi smyčkami – a tím pádem i šířku a délku.

Ideálním doplňkem, který zároveň poslouží k zavěšení ručníků, bude rovněž keramický topný panel s madlem. Skvělým příkladem jsou GR panely z bezpečnostního tvrzeného skla, nebo keramické topné panely Ecosun, které zdařile napodobují přírodní kámen. Vaše koupelna bude díky nim působit moderně a nadčasově – správně zvolený topný panel jí propůjčí punc luxusu.