Hlavní příčinou kazivosti zubů, zápachu z úst, zánětu dásní i parodontózy je zubní plak, který se tvoří nejen na zubech, ale i v mezizubních prostorech, na dásních a na jazyku. K jeho odstranění nepomůže síla, nýbrž zručnost a správná technika. Množství odstraněného plaku významně zvyšují právě elektrické kartáčky, samozřejmě v kombinaci s dalšími pomůckami pro čištění mezizubních prostor.

Nejrozšířenější jsou sonické

Většinou se rozlišují sonické a oscilačně rotační elektrické kartáčky. Sonické mají oválnou hlavu a pracují na principu sonických vibrací. Ty ve vysoké rychlosti rozkmitají měkké štětiny a vytvoří silný proud směsi vody, slin a zubní pasty. Spojují tak pulzy vytvářející dynamickou cirkulaci tekutiny a stíravé pohyby štětin. Pulzování plak naruší a stíravý pohyb ho odstraní nejen na povrchu zubů, ale částečně i v mezizubních prostorách, které pak dočistí mezizubní kartáčky správné velikosti.

Jak fungují oscilačně rotační

Druhým nejrozšířenějším typem jsou kartáčky oscilačně rotační. Fungují na principu půlrotačního oscilačního pohybu, takže se pohybují o 90 stupňů tam a zpět, díky čemuž se plak dokonale stírá z povrchu zubů. Hlavice těchto kartáčků jsou kulaté, svou malou plochou dobře obklopí celý zub a vyčistí i hůře dosažitelné plochy. Modely vyšší třídy doplňuje 3D technologie a jemný pulzační pohyb, který účinně narušuje plak.

Který je lepší?

Při porovnávání sonických a rotačně oscilačních kartáčků nepanuje úplná shoda. Převažuje nicméně názor, že sonické kartáčky jsou šetrnější k dásním, ale údajně si neporadí tak dobře s pigmentovými skvrnami jako právě rotačně oscilační. Kdo má problémy s dásněmi, citlivé zuby nebo odhalené krčky, měl by se tedy nejdříve poradit se svým zubním lékařem nebo hygienistou.

Nezastavitelný vývoj

Sonické i rotační kartáčky procházejí vývojem a neustále se zlepšují. Do vývoje vstupují i nové technologie. Ta v současné době nejmodernější je založená na ultrazvukových vlnách o frekvenci přibližně 1,6 Mhz narušující řetězce bakterií až do vzdálenosti 5 mm od čisticích vláken. Ultrazvukový elektrický kartáček nevibruje, a proto je vhodný také pro velmi citlivé zuby a dásně. Odborníci ho doporučují uživatelům s implantáty nebo paradentózou, ale i těm, kteří si nechtějí zvykat na zpočátku nepříjemné vibrace.

Vibrace a tuhost vláken

Po zvolení typu kartáčku je potřeba vybrat konkrétní model, aby kvalita a funkčnost odpovídaly vynaloženým nákladům. Rozhodující může být třeba počet vibrací za minutu. Rychlost většiny sonických kartáčků se proto pohybuje mezi 28 000 až 31 000 vibracemi za minutu. Produkty z nejvyšší třídy dosahují rychlosti 48 000 vibrací za minutu. Sonického efektu se však nedosahuje pouze rychlostí vibrací, ale také kvalitou vláken. Obecně platí, že tužší vlákna odstraňují plak rychleji, ale méně šetrně. Každý výrobce z toho důvodu nabízí několik variant hlavic s různými parametry. Posledním kritériem výběru pak může být design, výběr čisticích funkcí, váha kartáčku či množství doplňků.

Hračky pro děti

Elektrické kartáčky jsou pro děti jednoznačně lákadlem. Nejenže si připadají jako dospělí, ale mohou si při čištění užít trochu zábavy. Alespoň zpočátku se jim bude líbit hravý design inspirovaný oblíbenými hrdiny z kreslených filmů i to, že si výsledky čištění mohou zkontrolovat v mobilní aplikaci. Tuto možnost nabízí řada výrobců také pro dospělé, ale děti ji zcela jistě ocení více.
Natrénování správné techniky a upevnění každodenního zvyku přispívá ke zdraví. A to se vyplatí, protože pěkné zdravé zuby jsou také vyjádřením sociálního statusu a určité společenské úspěšnosti.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.