Opakovat, proč třídit odpady, asi nemusíme. To si raději připomeňme, že mezi nejrychleji rostoucí „odpadkovou“ oblast patří právě elektro. Proto se 14. říjen vyhlašuje Mezinárodním dnem elektroodpadu, aby nám všem připomněl, že do směsných košů a kontejnerů vážně nepatří.

Třídění má smysl

Zpracováním nejen starého elektrozařízení, včetně spotřebičů, svítidel, baterií a jiných, se šetří nové zdroje a příroda. Určitě se někde poblíž vašeho domova nachází kontejner na malé spotřebiče, nebo zajeďte na nejbližší sběrný dvůr, některé výrobky odebírají také prodejci a jiná místa. Rychlý přehled, kam vyrazit, získáte díky aplikaci Kam s ním?, týká se obecně různého odpadu (kromě elektra jde o stavební suť, bio odpad, léky a jiné).

Máte doma památeční pračku?

Podpořit povědomí o eletrooodpadu populární formou se snaží online Recyklační víkend, který proběhne 22. a 23. října. Pořádá ho společnost Elektrowin ve spolupráci s Národním technickým muzeem. Zkrátka pokud se u vás doma, ve sklepě nebo na půdě schovává opravdu památeční elektrozařízení, a nemusí to být jen pračka po prababičce, zkuste ho nabídnout do sbírek muzea. Více se dozvíte na www.recyklacnivikend.cz.

Zdroj: Elektrowin.cz, Kamsnim.cz