Banánovník zakrslý (Musa acuminata) patří k dekorativním pokojovým rostlinám, které se od většiny ostatní domácí vegetace liší rychlostí růstu. Nenechme se proto mýlit přívlastkem v jejich názvu, skutečně zakrslé jsou, když si je koupíme jako čerstvě vypěstované. Za rok nebo za dva nám při správném ošetřování klidně dorostou výšky okolo dvou metrů. To, že se tak jmenují, neoznačuje poměr jejich velikosti s ostatními rostlinkami pěstovanými v bytě, ale s jinými druhy banánovníků rostoucími především ve volné přírodě.

Banánovníky jsou vytrvalé jednoděložné rostliny pocházející z jihovýchodní Asie, které si díky lahodným a lehce stravitelným plodům trvale získaly přízeň člověka. Pro užitek jsou dnes pěstovány prakticky ve všech tropických oblastech světa. K jejich největším producentům patří Brazílie, Indie, Indonésie, Ekvádor, Thajsko, Honduras, Kolumbie, Kostarika, Filipíny, Venezuela aj. Na vlastní oči se s trsy maličkých banánků můžeme setkat v mnoha našich botanických zahradách, občas se je podaří vypěstovat i soukromým pěstitelům vlastnícím skleník.

Podívaná je to skutečně nádherná. Několik řad maličkých zelených nebo do ruda zbarvených banánků, pod nimiž vyčnívá šlahoun opadlých samčích květů zakončený voskovým dofialova zbarveným strboulem, připomínajícím rozvíjející se tulipán, dávají dohromady obrázek, jaký se v pěstitelské praxi jen tak nevidí. Nás ostatní - běžné pěstitele budou asi nejvíce zajímat obrovské protáhlé žebrovitě rýhované listy s modravým ojíněním, které vyrůstají na nepravém kmenu z opadaných listů a připomínají baldachýny. Díky nim dokáže banánovník oživit ustrnulé domácí prostředí a vtisknout mu ráz zimní zahrady.

Pěstování

Banánovníku se bude nejlépe dařit na teplém místě, kde je hodně světla, polední úpal mu však nesvědčí. V létě ho musíme hodně zalévat a pravidelně přihnojovat, nejlépe tekutým hnojivem pro pokojové rostliny, v zimě zálivku omezme. Konkrétně banánovník zakrslý přezimuje nejlépe při nižší teplotě okolo 10 °C nebo mírně vyšší, ostatní druhy však mohou mít zcela odlišné nároky. Pokud chceme umístit banánovník během léta na zahrádku, vyberme pro něj chráněné místo nejenom před prudkým sluníčkem, ale též před větrem. Silnější vítr by mohl jeho listy potrhat na cáry.

Prakticky všechny banánovníky potřebují výživný humózní substrát s pH okolo 6. Přesazujeme je podle potřeby, když hrozí převržení květináče nebo kořeny prorostou květináč a začínají vyčnívat na povrch. Dávejme přitom pozor na poměrně velký podzemní oddenek, který potřebuje odspodu dostatek prostoru. Nejvhodnějším obdobím k přesazování je časné jaro.

Pokud se nám rostlina příliš vytáhne a nemůže se vejít do bytu, lze ji odspodu uříznout a počkat, až vyrostou nové výhonky. Většinou se ponechává pouze jeden nejsilnější, zbylé se odstraňují.

Choroby a škůdci Žloutnutí a nadměrné opadávání listů v zimním období může být následkem příliš velké zálivky, která může být i příčinou napadení houbovitými chorobami. Ze škůdců mívají na banánovník nejvíce spadeno svilušky, které ho napadají v příliš teplém prostředí.

Množení Nejlépe ze semen, která namočíme na dva dny do vlažné vody a poté mělce vysejeme do rašelinného substrátu, kde zhruba do měsíce vyklíčí. Pro udržení stálé teploty je dobré použít plastový pařníček. Při nákupu semínek si dejme dobrý pozor na datum a vybírejme ta nejmladší. Doba klíčivosti je totiž poměrně krátká.

Většinu banánovníků lze též množit z kořenových odnoží uřezaných těsně u kmene.

-stš- Foto: www.profimedia.cz