Dorůstá výšky od jednoho do čtyř metrů a vyznačuje se nahnědlou borkou posetou drobnými bradavičnatými výstupky, hustými obloukovitě sehnutými větvemi se vstřícně vyrážejícími dlouhými listy vejčitého až eliptického tvaru, které mají pilovitý okraj a špičatý vrchol. Maličké kvítky vyrážející na jaře společně s lístky jsou obdobně jako u šeříku nebo kaštanu uspořádány v hustých vrcholičnatých latách, plody tvoří hrozny hustě nahlučených červených kuliček se třemi až pěti semínky.

Tento keř patří k méně početnému rodu, který zahrnuje okolo 25 druhů opadavých stromů a keřů, ale též bylinných trvalek. Vyskytují se v lesích a křovinách mírných subtropických oblastí skoro všech kontinentů. Konkrétně bez hroznatý roste ve střední a severní Evropě, můžeme se s ním však setkat i v západní Sibiři, což už samo o sobě dává jistotu, že bude dobře snášet zimu.

Objevuje se na slunných místech s vlhčí hlinitopísčitou až kamenitou půdou, jako jsou okraje lesů, paseky, stráně nebo rokle.

Květenství

V průběhu jara od března do května. Plody dozrávají poměrně brzy, takže se s lesklými červeně vybarvenými kuličkami můžeme setkat už od poloviny července.

Pěstování

Červený bez se většinou pěstuje jako solitérní rostlina na slunném nebo částečně zacloněném stanovišti s pohyblivým stínem. Potřebuje vlhkou dobře propustnou půdu kyselé nebo neutrální reakce, nejlépe smíšenou s pískem a drobnými kameny. Počítejme s tím, že jeho kořeny se rozrůstají do větší dálky, takže od záhonků raději dále.

Při výběru nebuďme ukvapení, protože existuje několik kultivarů, které se liší jak tvarem, tak barvou listí. Někomu se může líbit typický tmavozelený list eliptického tvaru, jiný naopak ocení nakadeřené hluboce pilovité listy vybarvené do žluta.

Bezy všeobecně dobře tolerují řez, takže můžeme snadno kontrolovat jejich výšku. Pokud keř prořežeme po odkvětu, podpoříme tím sice nová květenství, ale současně se připravíme o estetický požitek z lesklých červených plodů. Vhodnější proto bude začátek podzimu.

Množení

V přírodě se tato dřevina nejčastěji rozmnožuje pomocí semen, které roznášejí ptáci trusem. My to raději zkusme přímým výsevem nebo pomocí řízků z jednoletých výhonů. Další možností je dělení kořenů.

Vlastnosti

Plody bezu hroznatého slouží jako pochoutka ptákům a můžeme si na nich pochutnat i my. Musíme je však nejprve převařit a podle trpělivosti z nich odstranit semínka, která obsahují mírně jedovatý amygdalový glykosid. Pokud to zvládneme, bude pro nás už hračkou příprava výborné marmelády s vysokým obsahem vitaminu C.

Foto: www.isifa.com