Čemeřice smrdutá (Helleborus foetidus) je přezimující vytrvalá rostlina, která milovníkům zahrádky dokáže téměř „vyrazit dech“. V prvé řadě svým jménem, a za druhé velmi časným květenstvím přicházejícím už v průběhu zimy. Její květy nejsou příliš nápadné, mají bledě zelenou barvu, jenom po okrajích okvětních lístků se rýsuje maličký purpurový lem. Vytvářejí vrcholíky se spoustou převislých, asi 1,5 až 2,5 cm velikých zvonkovitých kvítků složených ze zakulacených plátků ve tvaru naběračky. Stejně zelený je i pestík a tyčinky s bílými prašníky, které se vlní jako píďalky. Přímý, v dolní části dřevnatějící stonek s dlouze lodyžnými řapíkatými listy dorůstá výšky od 40 do 80 cm, listy jsou tvořené přibližně deseti protáhle kopinatými lístky s pilovitým okrajem.

ČTĚTE TAKÉ:

Obavy, že po rozkvětu bude tato květina páchnout jako některé áronovité rostliny, nejsou vůbec namístě, a často se dokonce stává, že květy čemeřice smrduté příjemně voní. Páchnou pouze rozmělněné listy, takže nic ručně netrhat a hlavně zelení z čemeřice nekrmit králíky. Kromě nepříjemného aroma je i jedovatá.

Květenství

Od února do dubna, plody tvoří dva až tři centimetry veliké měchýřky s háčkovitými zobáčky.

Vlastnosti

Všechny druhy čemeřic obsahují glykosidy, které způsobují silné kýchání, záněty spojivek a dráždí sliznici, při větších dávkách i zažívací trakt. Otrava se projevuje zvracením, průjmy, pálením v ústech, rozšířením zorniček, bolestmi žaludku a celkovou slabostí. Postižený člověk upadá do bezvědomí, zpomaluje se mu pulz a může i zemřít. Při první pomoci je nutné vyvolat zvracení a podat aktivní uhlí. Ve farmacii se využíval glykosid heleborin, který působí na nervy, a helebrin posilující srdeční stahy.

Pěstování

Čemeřici smrduté vyhovuje osluněné stanoviště, ale může růst i v polostínu nebo dokonce na zastíněném místě. V každém případě však potřebuje vlhkou a dobře propustnou vápenatou půdu.

Můžeme ji pěstovat jako solitéru podél větších trávníků, ale též jako podrost stromů a keřů, nebo ji začlenit do trvalkového záhonu. Dobře působí ve společenství ostatních čemeřic, které rozkvétají o něco později. Jejich květy pak budou oživovat zahrádku od zimy až do půlky května a i po odkvětu ji budou nadále zdobit nápadnými listy.

Na podzim čemeřici prospěje namulčování spadaným listím, které z jara částečně zapravíme do půdy.

Množení

Nejjistějším způsobem je dělení trsů prováděné od časného jara až do přelomu léta. Další možností je výsev čerstvě vyzrálých semen na přistíněný záhonek, nebo do studeného pařeniště. Mladé rostliny však nemusí mít stejné vlastnosti jako matečná rostlina a není ani jisté, zda vykvetou už během první sezony.