Chryzantémy pocházejí z Japonska a Číny, kde patří k velmi oblíbeným rostlinám. V Japonsku se dokonce kvetoucí chryzantéma dostala na královskou pečeť. U nás jsou tyto rostliny více méně spojovány s dušičkovými svátky a často bývají užívány coby podzimní výzdoba hrobů. Neméně často se však objevují jako řezané květiny ve vázách na slavnostně prostřených stolech, takže všechny pověry stranou! Ostatně žádný pěstitel, který chce, aby mu jeho zahrádka vydržela kvést až do příchodu zimy, si to bez chryzantém nedovede představit.

Doba květenství

I když většině z nás asi připadá zbytečné se na toto období ptát, vězte, že toto období nastává přibližně v září a končí během listopadu. Existují sice odrůdy kvetoucí během léta, ale ty jsou spíše výjimkou.

Pěstování

Listopadkám se nejlépe daří na slunném a před větrem chráněném místě, kde je zásaditá humózní půda s PH mezi 6,5 až 7,5. Obvykle je vysazujeme ve skupinách stejných i odlišných odrůd. Přestože většina z nich dobře snáší naše zimy, je lépe podzemní část odkvetlých rostlin ochránit plachtou z netkané textilie nebo dostatečně hustou vrstvou slámy nebo chvojí.

Chryzantémy v květináči vydrží i mírné mrazy, ale při nástupu skutečné zimy je musíme přemístit pod střechu na světlé a chladné místo, kde je budeme jen minimálně zalévat.

Množení

Většina rostlin se množí dělením trsů nebo podzimním řízkováním, kterého využíváme hlavně u pozdně kvetoucích druhů. Řízky se nejlépe ujímají ve skleníku nebo za okny v pařníčku, kde je jen zčásti zapíchneme do vlhkého (nikoliv přelitého) substrátu. Pokud se rozhodneme pro zakoupení předpěstovaných rostlin, dávejme přednost dostatečně zakvetlým jedincům se zřetelným vybarvením budoucích květů. Při přesazování budeme mít daleko větší šanci, že poupata neshodí.

Zajímavosti

Často slýcháváme o léčivých chryzantémách, které se konzumují jako salát nebo se z jejich listů připravuje čaj. To ostatně věděli už staří Číňané a po nich nejedna evropská babka bylinářka. Nezáleželo ani tak na tom, zda byl blahodárný nápoj připraven z květů, listů, nebo kořenů, protože léčivá je celá rostlina. Nálevy nebo odvary se používaly nejenom proti horečce a infekcím, ale též k posílení jater nebo zraku, ke snížení vysokého krevního tlaku a při cukrovce. Jestli nevěříte, klidně to zkuste! Pak je ale dobré se ptát po „chryzantémě jedlé“ či s léčivými účinky. Pokud ji okamžitě neseženeme, můžeme to klidně zkusit s jakoukoliv rostlinou tohoto druhu s tím, že nám třeba nebude chutnat nebo léčebný účinek zcela nesplní naše představy. Každopádně si ale můžeme být jisti, že to přežijeme, protože žádná z chryzantém není zdraví škodlivá.