Cínia, ostálka, rostliny, květinyCínie patří k velice oblíbeným letničkám zahrádkářů. Zasloužila se o to nejenom svými pestrými květy, ale též délkou květenství, které začíná v horkém červnu a táhne se až do podzimního října. Hvězdicovité kvítky o průměru 5 až 12 cm jsou složeny z většího množství protáhlých okvětních lístků, střed tvoří hrubě chlupatá vystouplá lodyha tvaru jahody.

Většinou jsou dvoubarevné, existuje však celá škála barevných variací, které šikovní zahradníci využívají k vytváření vhodně se doplňujících barevných ploch ve tvaru geometrických obrazců. K převažujícím barvám patří červená, oranžová, růžová, žlutá, ale též bílá. Podle druhu dorůstají cínie rozdílné velikosti od 15 až do 100 cm, protáhlé vejčité až trojúhelníkové listy s mírně zvlněným okrajem a drsným povrchem vstřícně objímají stonek.

Původní vlastí těchto nápadných rostlin je Střední Amerika – převážně Mexiko, odkud Cínia, ostálka, květiny, rostlinybyly na přelomu 18. a 19. století přivezeny do Evropy. U nás se s nimi můžeme setkat také pod českým jménem ostálky.

KvětenstvíV našich podmínkách kvete od června do října, kdy je ukončeno mrazíky. Budeme-li cínie pěstovat ve skleníku nebo pod fóliovým krytem, vydrží kvést ještě déle.

PěstováníCíniím se daří na slunných místech, kde je humózní středně těžká propustná půda. Vyhovuje jim teplé letní počasí, kdy ovšem potřebují pravidelně zalévat. Deštivé léto jim neprospívá a špatně kvetou. Ke zdárnému růstu potřebují dostatek prostoru, a proto není vhodné je pěstovat v bezprostřední blízkosti větších rostlin, jako jsou chryzantémy Cínie, ostálka, květiny, rostlinynebo okrasné keře. Množí se výsevem do volné půdy ke konci dubna, v květnu se přesazují na trvalé stanoviště, kde vykvetou a vydrží až do konce sezony.

OchranaVzhledem k tomu, že cínie patří k typicky zahradním rostlinám, nejsou zákonem chráněny. Pokud se s nimi setkáme ve volné přírodě, jedná se o zplanělé jedince, zanesené ze zahrádky.

VlastnostiKvětů ostálky se dříve využívalo a v tradiční rukodělné výrobě dosud užívá k barvení vlny a látek. Musí však být čerstvě natrhané, protože sušením barvu ztrácejí.

Ostálka, cínie, rostliny, květiny, encyklopecieEncyklopedie, rostliny, květiny, cínie, ostálkaEncyklopedie, květiny, rostliny, cínie, ostálka

-šum-Foto: www.profimedia.cz