Jaterník podléška je typicky jarní rostlinou, která vykvétá v listnatých lesích, travnatých stráních i ve skalách, je však také hojně pěstována v zahrádkách. Nápadná je Jaterník podléškazejména četnými blankytně modrými až fialovými květy, zespodu naopak vybledlými a barevně nevýraznými. Vyrůstají na konci 5 až 20 cm dlouhé stopky zakončené vejčitými listenovými útvary ve tvaru kalíšku. Zvláštností této rostliny je, že počet květních lístků není pravidelný. Pohybuje se od 5 do 10, i když jich obvykle bývá 6. Uprostřed květenství je světle žlutá blizna obklopená spoustou tyčinek. Při určování hrají velice důležitou úlohu přízemní kožovité listy, které svým tvarem připomínají játra.

RozšířeníPochází z Evropy a východní Asie, kde nejčastěji roste v listnatých lesích nebo v křovinách ve výškovém rozmezí 250 až 600 metrů n. m. Vyhovuje mu vlhká neutrální až mírně alkalická půda, často se však uchytí i na kamenitém a hlinitém podkladu. Protože se často objevuje pod lískami, říká se mu lidově též podlístka.

Doba květenstvíV přírodě začíná kvést většinou od konce března, hlavním obdobím květu je duben, s jeho kvítky se však můžeme setkat ještě v květnu.

MnoženíJaterník podléškaRostlinám přeneseným z přírody se v zahrádkách příliš nedaří. Existuje však spousta zahradních kultivarů třeba s bílými, růžovými či červenými květy, které vysazujeme v polostínu na skalkách nebo jako podrost pod listnatými keři. Rozmnožují se jednoduše dělením trsů.

OchranaV ČR patří jaterník podléška mezi chráněné rostliny.

ZajímavostiJaterník lidská játra nejenom připomíná tvarem listů, obsahuje též látky, které příznivě ovlivňují činnost ledvin a jater. Z jeho listů, částečně i květů sušených přirozeným teplem se připravuje nálev, který má močopudné účinky. Čaj z jaterníků se též používá při žlučníkových kolikách a při léčbě astmatu. Nic se však nesmí přehánět, rostlina je mírně jedovatá.

Skupinka jaterníků Jaterník podléška - detail květuJaterník podléška - pohled na květ ze strany

-šum-Foto: www.profimedia.cz