Pro své dlouhé hroznovité květy, které se objevují koncem léta na vytáhlém stonku a září světle bílou nebo béžovou barvou, bývá ploštičník (Cimicifuga) také nazýván stříbrnou svíčkou. I když celá rostlina může dorůst od 40 cm až do dvoumetrové výšky, její zpeřené listy se drží spíše u země. Nápadné jsou tím, že mají tmavě zelenou až nahnědlou barvu a výrazně zubaté okraje. Bylinkáře bude ale zajímat hadovitě zkroucený kořen, který obsahuje nejvíce léčivých látek. Tato rostlina se vyskytuje ve více než 15ti druzích lišících se velikostí, dobou květenstvím a silou léčivých účinků.

Původním domovem ploštičníku jsou teplejší severské oblasti, především Amerika, kde býval domorodými obyvateli využíván k léčení ženských neduhů. Roste na loukách poblíž lesa nebo přímo v lesích - zkrátka všude tam, kde je dostatečně vlhko a stín.

Doba květu ploštičníku

V našich podmínkách kvete většina druhů až na konci léta nebo během podzimu, hlavně v září nebo v říjnu. V určitém předstihu je například ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa), který začíná kvést už v červenci.

Nároky rostliny na pěstování

Ploštičníky mají ve srovnání s ostatními kvetoucími trvalkami odlišné, ne-li zcela opačné nároky. Potřebují totiž především vlhko a stín. Některé druhy mohou prospívat i v polostínu, ale pak musíme jejich záhonek skutečně často zalévat. Půda má být kyprá, humózní a samozřejmě trvale vlhká. Na jaře se doporučuje hnojení kompostem. Předností ploštičníků je, že navzdory své výšce a tenkému stonku nepotřebují oporu.

Vysazujeme je většinou ve skupinách do stínu větších dřevin nebo podél neosluněných zdí. Rozhodneme-li se pro smíšený záhon, pak budou jejich nejlepšími partnery barvínek, čechrava, japonská sasanka nebo bohyška.

Množit můžeme jak pomocí semen, tak dělením trsů.

Zajímavosti

Jak bylo řečeno, přípravky z této rostliny pomáhají zejména při ženských potížích, ať už se jedná o tlumení křečí při menstruaci, nebo zmírňování příznaků doprovázejících přechodové období. V menší míře pak působí jako sedativum a má protizánětlivé účinky, což umožňuje jeho využití při léčbě svalových a nervově podmíněných bolestech, jako je ischias aj. Zevně se používá ve formě obkladů ke zmírnění svalových a kloubních bolestí.

Jako droga slouží rozemletý sušený oddenek a kořen, z nichž se v dávce 0,3 až 5 g připravuje odvar, který se užívá třikrát denně po maximální dobu tři měsíců. Pozor, vyšší dávky mohou vyvolat zvracení nebo zrakové a nervové poruchy. V žádném případě ho nelze užívat v těhotenství!

Z tohoto důvodu také lékárny nabízejí ploštičníkové přípravky ve formě tablet, které se užívají dle doporučení. I tak bychom se ale měli poradit s lékárníkem, protože ploštičník snižuje krevní tlak.

Méně rizikovější je vnější užívání ve formě obkladů, které jsou nasáklé čajem z ploštičníku. Ten se připraví tak, že po dobu dvaceti až třiceti minut vaříme sušený kořen, pak ho necháme mírně vychladnout a jako horký přikládáme na bolavá místa.