Hakonechloa velká (Haconechloa marca „Aureola“), někdy též rákosovka velká, je ozdobná tráva s velmi krátkými poléhavými stonky, které vytvářejí vzdušný trs. Má nádherné převislé listy lemované žlutými pruhy, které dosahují délky okolo 30 centimetrů. Její větvící se hroznovitá květenství obklopená stejně vysokými lodyžními lístky jsou přibližně o 10 cm delší, takže celá rostlina působí dojmem zlatavě zeleného střapatého pahorku. S příchodem podzimu se její listy začínají zatahovat, ale na jaře znovu vyraší.

Tato rostlina pochází z Japonska, kde roste na zastíněných místech ve vlhkých kyselých půdách, často v těsné blízkosti vodních toků nebo rybníků. Z tohoto důvodu se stala oblíbenou pobřežní rostlinou, která zdobí řadu zahradních jezírek a rybníčků.

Doba květu

Od července, především však od srpna do září.

Nároky na pěstování

Najdeme ji kromě rašelinišť a mírně navýšených částí pobřežních ploch také na chráněných místech trvalkových záhonů nebo v blízkosti listnatých stromů. Dá se pěstovat také jako solitérní rostlina nebo dokonce v truhlíku, v každém případě však potřebuje trvale vlhkou půdu s nižším pH a minimálně polostín. Vápnitá zemina jí škodí.

Pokud se rozhodneme pro její vysazení při okraji jezírka, určitě mu bude důstojnou ozdobou. Odborníci na vodní rostliny ji doporučují pěstovat v blízkosti modře kvetoucího hořce tolitového (Gentiana asclepiadea), který ji kromě barevného sladění poskytuje i potřebný stín.

-šum-

Foto: www.isifa.com