Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) neboli „zlatý kořen severu“ patří nejenom k velmi cenným léčivým rostlinám, ale může se též docela dobře vyjímat v zahrádce jako skalnička, dorůstá velikosti okolo 30 cm a, jako ostatní rostliny z čeledi tlusticovitých, má výrazně dužnaté listy. Ty jsou, podobně jako u netřesků, střídavě seskupeny v růžicích, jež bývají zakončeny drobným květenstvím. Květy jsou oboupohlavní, plodem je měchýřek, který se však v bylinkářství nevyužívá. Hlavním zdrojem léčivých látek je hlízovitý kořen s blanitými šupinami. Ten i v suchém stavu vydává příjemnou vůni připomínající růže. Pojmenování zlatý kořen si vysloužil proto, že jeho řez nebo lom má světle žlutou barvu.

Divoce roste hlavně v chladných oblastech, mezi které patří například pohoří ve Střední Asii a hornaté části Evropy, jako jsou Alpy, Pyreneje a Karpaty. Setkáme se s ní však i na Islandu, ve Skandinávii, amerických Skalnatých horách a na Sibiři. Právě zde byla využívána původními obyvateli jako léčivá rostlina, která má podobné účinky jako ženšen.

Květenství

Drobné žluté kvítky na vrcholu rostliny se objevují na přelomu jara a léta. Konkrétně v našich podmínkách to bývá v rozmezí května až června. Pěstování Rozchodnice růžová je rostlina nenáročná. Pěstuje se zásadně venku v písčitých půdách promíšených se štěrkem nebo drobnými kameny. Nejlépe se jí daří na slunečných a sušších místech, jako jsou skalky, osazené zdi nebo okraje záhonů. Mráz jí nevadí, přes zimu se zatahuje do hlízy.

Pokud se rozhodneme pro její pěstování, je nejlepší se poohlédnout po předpěstovaných rostlinkách, které lze sehnat na specializovaných výstavách pro skalničkáře nebo přes internet. Množení ze semínek je poněkud zdlouhavější. Vysévají se na podzim nebo na jaře s tím, že vyklíčí zhruba za měsíc. Jistější však je předpěstování v nádobě s mírně vlhkým substrátem, kterou nejprve uložíme na šest týdnů do chladného sklepa, a teprve pak přeneseme na světlo. Z jara naklíčené rostliny přesazujeme na trvalé stanoviště na podzim téhož roku.

Pokud už nějaké rostliny na zahrádce máme, bude výhodnější je množit dělením. Řízky odebíráme koncem léta ze silnějších oddenků, které mají alespoň tři výhonky. Poté je dáváme do nádob s mírně vlhkým pískem, které uložíme v chladné místnosti. Brzy z jara je přeneseme na světlo a začneme pravidelně vlhčit. Po trvalém oteplení přepícháme narašené rostlinky na záhon.

Rostliny pěstované pro užitek sklízíme na podzim mezi třetím a pátým rokem. Očištěné kořeny nakrájíme na proužky a necháme sušit při vyšší teplotě bez přístupu slunečních paprsků, které ničí jejich léčivé složky. Ideální je sušička s termostatem, který nastavíme na 40 až 50 °C.

Vlastnosti Rozchodnice růžová je využívána jako léčivka, která dokáže zregenerovat a posílit celý organismus. Pro své tonizující schopnosti byla využívána před více než 400 lety původními obyvateli Sibiře, kteří ovšem její léčivé vlastnosti tajili. První zmínky proto pocházejí až z roku 1931, kdy badatel Utkin uvádí, že tato rostlina bývá používána při přepracovanosti, chudokrevnosti a nervových chorobách. Dnes je navíc doporučována jako přípravek aktivující funkci štítné žlázy a pohlavních žláz. Někde dokonce bývá označována jako zelená viagra. Používá se odvar z 10 g suchého kořene zalitého půl litrem horké vody, který užíváme třikrát denně po jedné lžíci.

Účinnější a z hlediska skladovatelnosti výhodnější se jeví extrakt, který si připravíme vylouhováním kořene v nejméně 20% alkoholu po dobu dvou měsíců. Užívá se třikrát denně po 15ti až 30ti kapkách před jídlem.

Ti, kdo nechtějí čekat na vlastní úrodu, si mohou jak sušený kořen, tak tinkturu koupit ve specializovaných prodejnách s přírodními produkty. Pozor, často jsou však nabízeny pouze pod latinským názvem „Rhodiola“.

-šum- Foto: www.thinkstock.cz