Tavolník vrbolistý je 1 až 2 metry vysoký okrasný keř se vzpřímenými větvemi a četnými výběžky. Pro zahrádkáře je zajímavý především tím, že nekvete na jaře, ale v létě – často až na jeho konci, takže při vhodné kombinaci s ostatními dřevinami nám pomůže udržet zahradu v květu po celý rok. Jeho kvítky s dlouhými vyčnívajícími Rostliny, encyklopedie, tavolník, keřtyčinkami jsou růžové, podobně jako sakura, a sloučeny v latách, to znamená, že tvoří hroznovité kužely směřující vzhůru jako třeba kaštan. Podlouhlé vejčité listy s pilovitými okraji a nápadnou žilnatinou jsou střídavě uspořádány na mírně hranatých letorostech (jednoletých výhonech) a ostatních větvích.

Jak bychom se mohli při pohledu na jeho květy domnívat, určitě se s tímto keřem budeme moci setkat v Japonsku a Číně, jenže jeho teritorium je mnohem širší. Je hojně rozšířen v Koreji a Mongolsku, roste však také ve východní a severovýchodní Evropě, dokonce i na Sibiři a v západní části Severní Ameriky.

Daří se mu na vlhkých, mírně zastíněných místech s kyselou půdou jako břehy, Tavolník, rostliny, keř, encyklopedierašeliniště, vlhké louky, křoviny a okraje lesů nebo olšiny. Vzhledem k tomu, že je velmi tolerantní ke spodním vodám, býval často vysazován podél břehů řek, kde sloužil jako meliorační dřevina zpevňující břehy.

KvětenstvíJak již bylo řečeno, kvete v průběhu a na konci léta, u nás konkrétně od července až do září.

Pěstování:V zahradách se tavolníku vrbolistému daří na slunných místech nebo v polostínu, kde je kyselá půda. V létě potřebuje vydatnou zálivku, na zimu opadá jako většina ostatních listnáčů a stejně jako oni je odolný vůči mrazu. Nevadí mu ani znečištěné ovzduší, takže se dá dobře pěstovat i ve městě. Při údržbě je vhodné místo pravidelného průklestu provést jednou za čas úplné zmlazení. Množí se převážně řízky.

OchranaRostliny, keř, encyklopedie, tavolníkV naší republice patří tavolník vrbolistý mezi ubývající dřeviny, a je tudíž ze zákona chráněn.

ZajímavostiV dřívějších dobách byl tavolník vrbolistý využíván ve farmacii. Z jeho květů se získávala kyselina acetylsalicylová, která je v tuhém stavu známá jako aspirin. Ten se dnes vyrábí především chemickou cestou, ale květy tavolníku nám i v současné době přinášejí užitek. Včely v nich nalézají poměrně velké množství nektaru a pylu, takže tento keř bývá hojně využíván také jako medonosná dřevina.

-šum-Foto: www.profimedia.cz