U vánoční Rostliny, encyklopedie, Euphorbia-Pulcherrimahvězdy, jak ostatně napovídá její jméno, je tomu přesně naopak. Pořizujeme si ji právě pro její květenství, ale mnohého z nás ani nenapadne, že to, co na ní nejvíce obdivujeme, nejsou ani tak maličké žluté a poměrně nenápadné kvítky, ale vybarvené listeny, které je obklopují. My se nejčastěji setkáváme s červenými, ale mohou být také růžové, lososové až krémové nebo čistě bílé. V poslední době se už objevují i dvoubarevné odrůdy. Listy bývají sytě, často až tmavě vybarvené, většinou kopinatého tvaru hladce zaoblené nebo s menšími laloky. Nápadnější rozdíly pak mohou být v tvaru a celkové velikosti. Většina hrnkovaných rostlin je středně veliká, má jeden či více výhonků, do závěsných nádob se často dávají rostliny rozložené. Prodávají se však větší kultivary na kmínku nebo zase miniatury.

Poinzécie pocházejí z tropických oblastí Mexika, dnes se však s nimi ve volné přírodě můžeme setkat také ve Středozemí, kde rostou jako velké keře nebo dokonce stromy.

KvětenstvíV našich podmínkách kvete od listopadu do března.

PěstováníHned na začátku si otevřeně přiznejme, že většina lidí si tyto rostliny pořizuje víceméně jako dekoraci v období okolo vánočních svátků a po odkvětu je vyhodí. Je to ovšem škoda, protože si je můžeme pěstovat jako stálezelené domácí květiny a radovat se, když nám po roce opět vykvetou. Není to sice tak jednoduché, ale o to větší radost budeme mít.

Vánoční hvězdy potřebují světlé stanoviště bez průvanu, s teplotou okolo 18 °C a s vyšší vlhkostí vzduchu. Toho můžeme docílit také tak, že květináč postavíme na oblázky do větší misky s vodou. Zaléváme ji však shora odstátou vodou a před každým zalitím necháme povrch vyschnout. Jednou za měsíc také přihnojíme květinu plným hnojivem pro pokojové rostliny.

Když v průběhu pozdního jara skončí období jejího květu, nastává nezáživný, ale ze zahradnického hlediska nutný proces, kdy je třeba omezit zálivku a počkat, až uschnou a opadají listy. O úplném „půstu“ by měla zůstat tři až čtyři týdny. V tomto období samozřejmě ztrácí dekorační vzhled a bude lépe ji přenést na méně nápadné místo. Po uplynutí období vegetačního klidu zkrátíme stonky rostliny na délku 5 až 8 cm a důkladně ji zalijeme, abychom povzbudili její obrůstání. Jakmile začne rašit, přesadíme ji do stejného nebo jen o trochu většího květináče s rašelinovým substrátem a postavíme na teplé a světlé místo. Pamatujeme také na výživu a jednou za dva týdny jí přilepšíme běžným tekutým hnojivem. Určitě zanedlouho vyrazí celá řada stonků, které porostou „jak z vody“. Aby nám vánoční hvězda zanedlouho nepřipomínala koště, prostříháme je a ponecháme čtyři až pět nejsilnějších.

Asi nesložitějším úsekem pěstebního roku bude podzim, kdy se u této rostliny začínají vytvářet květy a spolu s nimi podpůrné barevné (většinou červené) listeny, které jsou na vánoční hvězdě to nejcennější. Docílit toho však nebude vůbec jednoduché, protože Poinzécie to dokážou pouze za „krátkého dne“. V praxi to vypadá tak, že potřebují 10 až 14 hodin úplné tmy bez jediné rozsvícené žárovky včetně odraženého světla veřejného osvětlení. Většina pěstitelů proto doma ihned po západu slunce přikryje rostlinu větší nádobou nebo neprůsvitnou krabicí. Když to uděláme stejně a vydržíme alespoň dva měsíce, zazáří naše kvetoucí hvězda na Vánoce v plné kráse.

MnoženíMnožení lze provádět od pozdního jara do začátku léta pomocí řízků. Od zdravého výhonku odřízneme pod kolénkem 7 až 10 cm dlouhý vrcholek a odstraníme spodní listy. Připravíme si květináč s pěstebním substrátem, do něhož vytlačíme špejlí dírku. Řízek nejprve namočíme ve vodě, poté obalíme ve stimulátoru, zasuneme do vytlačené dírky a domáčkneme zem, aby přilnula k výhonku. Po zalití přikryjeme květináč průsvitným plastovým krytem a postavíme na světlé místo - nikoliv na slunce. Jakmile výhonek projeví příznaky růstu, odstraníme postupně kryt a máme vyhráno.

ZajímavostiVánoční hvězda neobsahuje žádné látky, které by se daly využívat v léčitelství nebo v průmyslu. Při práci s ní však musíme být opatrní, protože z jejích pletiv vytéká jedovatá mléčná tekutina, která může podráždit pokožku. Je proto dobré použít rukavice a dát pozor na oči.

-šum-Foto: www.profimedia.cz