Kdo má tu možnost a vysadí si ho v zahrádce, určitě neprohloupí. Tato dřevina nás může potěšit krásnými bílo růžovými kvítky nejenom na jaře, ale i v zimě, kdy už žádný jiný strom ani keř nekvete. Je-li teplý listopad a začátek prosince, stihne to ještě před Vánocemi.

Poupata připomínající lampionky mají výrazně červený nádech, rozvinuté kvítky se spoustou zašpičatělých soudkovitých lístků přecházejí do barvy bílé. Tvoří svazky o třech až pěti kusech, obalujících celé větve, které se u tohoto druhu prohýbají k zemi. Střídavě rostoucí vejčité listy s výraznou špičkou jsou zpočátku vegetačního období zbarveny dobronzova, později přecházejí do čistě zelené. Koruna dobře zapěstovaného dospělého stromu dosahuje v průměru okolo tří metrů výšky.

Samotná višeň chloupkatá pochází z Japonska, ale příbuzné dřeviny rodu Prunus, jako jsou sakury, bobkovišně, kvetoucí slivoně, broskve, trnky aj., najdeme dnes prakticky ve všech světadílech s mírným pásmem. Nejpočetnější zastoupení je však v Asii.

KvětenstvíJako u většiny višní a třešní je hlavním obdobím květu jaro, konkrétně višeň chloupkatá u nás rozkvétá v březnu a dubnu. Jak bylo výše zmíněno, její zvláštností, pro kterou je zahradníky velice ceněna, je zimní květenství, které za teplejšího počasí začíná už koncem listopadu, při tužších zimách se přesouvá na leden.

PěstováníTřešně a višně patří k dřevinám, které potřebují teplé a před zimními větry chráněné stanoviště zejména kvůli riziku poškození pupenů a květů mrazem. Nesnášejí proto mrazové kotliny a místa otevřená směrem na sever. I pro višeň chloupkatou musíme tudíž vybírat osluněná místa s lehčí, středně těžkou propustnou půdou obsahující dostatek vápníku. I když by neměla být příliš suchá, dejme si pozor na spodní vodu. Na zamokřených stanovištích a zvláště v místech, kde dřeviny namrzají, trpí višně častým klejotokem a následně odumírají. Vhodné umístění je například poblíž zdi nastavené k jihu, kde roste jako solitérní strom. Můžeme ji však umístit také jako dominantu mezi ostatní kvetoucí dřeviny.

-šum-Foto: www.profimedia.cz