S cílem o větší srozumitelnost a přehlednost energetických štítků a také s ohledem na neustálý technologický vývoj ohlásila EU v březnu 2021 aktualizaci energetických štítků. Evropská komise tehdy schválila nové energetické štítky pro 6 skupin spotřebičů - myčky nádobí, pračky a kombinované pračky se sušičkou, chladničky, mrazničky a vinotéky, svítidla, elektronické displeje a komerční chladicí zařízení.

Hlavní změnou oproti původním energetickým štítkům bylo opuštění tříd A+, A++ a A+++ a návrat ke stupnici v rozsahu A-G. Nejúspornější je tak výrobek označen třídou „A” a nejméně šetrný je označen třídou „G”. Pokud ale přesto nevíte, jak se ve štítcích vyznat, přečtěte si níže bližší informace.

Energetický štítek chladniček a mrazniček

Nejúspornější modely patří do třídy A, B či C. Roční spotřeba elektrické energie se udává pro provoz 24 hodin denně. Reálná spotřeba elektřiny bude přibližně odpovídat údaji na štítku, pokud lednici neumístíte ke zdroji tepla.

Dostupný objem (v litrech) pro mražené potraviny se doporučuje asi 20–25 l na osobu. Kapacitu chladicího prostoru (v litrech) vybírejte podle počtu osob v domácnosti, přibližně 50–70 l na osobu. Hlučnost spotřebiče se udává v decibelech, ale zároveň v porovnání na stupnici od A (nejtišší) do D (nejhlučnější). Za přijatelnou úroveň hlučnosti se považuje 40 dB a nižší.

Energetický štítek praček

Nejúspornější pračky se řadí taktéž do třídy A, B nebo C. Roční spotřeba elektrické energie se udává v přepočtu na 100 pracích cyklů. Počet cyklů se však v jednotlivých domácnostech velmi liší. Průměr činí kolem 160 pracích cyklů ročně, což znamená, že pračku zapínáte asi třikrát týdně. V domácnostech s dětmi ale může být v provozu téměř každý den.

Kapacita základního ECO programu udává počet kilogramů prádla, které vyperete v jedné várce. Pro jednotlivce a páry stačí kapacita kolem 4 kg, pro rodiny se více hodí větší pračka o kapacitě 6–8 kg prádla. Délka základního ECO programu nesmí přesáhnout 4 hodiny.

Účinnost odstřeďování se porovnává na stupnici od A (nejlepší) do G (nejhorší). Čím horší, tím více vody v prádle zůstane po vyždímání. Hlučnost praček se opět udává v decibelech a v porovnání na stupnici od A do D. Nejtišší pračky v kategorii A nepřekročí 50 dB.

Energetický štítek myček

Nejúspornější myčky spadají do energetické třídy B a C. Roční spotřeba v kWh se udává v přepočtu na 100 mycích cyklů. V průměru se v českých domácnostech zapíná myčka 4–5× týdně.

Kapacita myčky se uvádí v sadách nádobí. Pro čtyřčlennou rodinu se hodí myčka o kapacitě 12–14 sad nádobí. Spotřeba vody v litrech značí, kolik vody vypotřebujete při jednom cyklu v ECO režimu. Nově najdete na štítku délku standardního ECO programu. Také u myček se setkáte s hlučností v decibelech a příslušným porovnáním na stupnici od A do D.

Zdroj: alza.cz, ceskestavby.cz