Zatímco mnohé směrnice a nejrůznější nařízení Evropské unie jsou pro obyčejného člověka zpravidla těžko pochopitelné, v případě energetických štítků světelných zdrojů platí opak. Teď už hravě rozlišíte, která žárovka nebo předmět s integrovaným světelným zdrojem, například lustr, zrcadlo nebo třeba i skříň a další, ušetří vaši peněženku.

Co se mění

První vlna změn energetických štítků proběhla už na jaře, ta se však týkala vybraných skupin spotřebičů. Značení světelných zdrojů přišlo na řadu právě v těchto dnech. Společné třeba s pračkou nebo myčkou mají to, že se škála energetických tříd vrací k dříve používané stupnici od A až po G, přičemž A rovná se energeticky nejúspornější produkt. Což je dobrá zpráva. Už nemusíme hledět na to, zda je výrobek zařazený ve skupině A++, A+, nebo jen A, případně níže. Právě pluska stěžovala orientaci při srovnávání výrobků. Navíc jak přibývají stále dokonalejší produkty, musela by se pluska přidávat, a kdo by se v tom pak měl vyznat.

Snazší orientace

Nenechte se ale mýlit, že by snad došlo k mechanickému přesunu, například že by se žárovka dříve patřící do skupiny A++ stala žárovkou nyní označenou jako A. „Pro spotřebitele nemá příliš význam srovnávat energetickou třídu daného produktu na starém a na novém štítku, protože změna není automatická a lineární. Mění se totiž i metodika měření spotřeby energie. Nejpraktičtější tedy je sledovat aktuální štítky,“ uvádí Juraj Krivošík, ředitel společnosti SEVEn.
U jiných elektrozařízení se na štítcích uvádí i mnohé piktogramy, v případě světelných zdrojů je to jednodušší, zde se dále dozvíte spotřebu v kilowatthodinách za 1000 hodin provozu.

Informace navíc

Další změnou je přidání QR kódu, na štítku je umístěný dole vpravo. Stačí ho nascenovat a dostanete se do evropské databáze všech zaregistrovaných produktů, jmenuje se EPREL. Databáze obsahuje dostupné informace o daném produktu, snadno si pak porovnáte výrobky v rámci jedné kategorie. S novými energetickými štítky tak bude ověřování pravdivosti údajů uváděných výrobci daleko jednodušší.
Ale ani když nemáte smartphone ani jiné chytré zařízení, informace třeba o žárovce nebo svítidle, které si chcete koupit, byste měli objevit na produktovém informačním listu, který vám poskytne prodejce.

A teď prakticky

Když půjdete do kamenného obchodu, nemusíte nový štítek u výrobku hned najít. Na to mají prodejci čas až 18 měsíců. Pokud ho tedy neuvidíte, ptejte se. Naopak při nákupu v e-shopech musí prodejci provést přeštítkování do 14 pracovních dnů od 1. září. Ovšem všechny zbrusu nové světelné zdroje, uvedené na trh po 1. září, už musí být označené novými štítky. Tato nařízení platí ve všech členských státech EU.