Čím více pociťujeme bolesti krční páteře a zad, tím více by nás při nákupu kancelářské židle měla zajímat její ergonomie - tedy aspoň teoreticky. Jak ukázal průzkum otrokovické firmy RIM CZ, která se výrobou ergonomických židlí zabývá, zákazníky při vyhledávání židlí na internetu zajímá zdraví až na šestém místě.

V popředí zájmu přitom překvapivě nestojí cena, ale barva. A co je ještě více s podivem, nejvíce se vyhledává barva nejméně praktická, tedy bílá. „U firem ale převládá černá a šedá barva. Dalo by se říct, že i černou volí drtivá většina koncových zákazníků, nicméně pozorujeme oblibu tlumených, přírodních barev,“ říká Michal Hotmar ze společnosti RIM CZ.

Hned po barvě je rozhodující cena. A třebaže lidé mají zájem o kvalitní kancelářskou židli, plnou cenu za ni platit nehodlají. Z průzkumu vyplývá, že nejvíce vyhledávaná je výhodná koupě, tedy výprodeje a slevové akce. Zajímavé ale je, že než aby kupující pořizovali židli zánovní a bazarovou, raději volí novou, ale tu nejlevnější, tedy často nejméně kvalitní.

Třetím nejčastěji řešeným parametrem je město koupě. Třebaže kupující vyhledávají židli online, nechtějí přijít o možnost si ji prohlédnout a vyzkoušet. Preferují dostupnost ve svém městě. Nemalý počet kupujících řeší i nosnost židle, při výběru preferují tu do 150 kg.

Jakých chyb se při sedavém zaměstnání v kanceláři nejčastěji dopouštíme? Na ty nejčastější prohřešky upozorňuje Richard Jisl, fyzioterapeut z HEALTHY LIFE, s. r. o.:

  • dlouhé sezení bez pravidelných přestávek,
  • špatná výška pracovní plochy,
  • sezení s nohou přes nohu,
  • hrbení se ve snaze přiblížit se monitoru,
  • dlouhá nepřerušovaná práce na klávesnici, která může vést k syndromu karpálního tunelu,
  • velké množství těžkého jídla bez následného pohybu,
  • nadměrný stres.

5 tipů pro zdravější sezení v kanceláři

  1. Výška desky stolu by se měla pohybovat od 72 do 78 centimetrů, výšku vždy volte tak, aby lokty svíraly pravý úhel a deska stolu netlačila do předloktí.
  2. Na stole by mělo být dostatek místa pro monitor i klávesnici. Myslete na to, že vzdálenost obrazovky od obličeje by měla být od 50 do 70 centimetrů a hloubku pracovní desky tomu přizpůsobte. Její rozměr by se měl pohybovat od 80 do 100 centimetrů.
  3. Horní okraj obrazovky monitoru byste měli mít ve výšce očí, abyste se nehrbili a k počítači se nemuseli sklánět
  4. Abyste předešli zánětům karpálních tunelů nebo poruchám oběhového systému, zvažte podpěrky pro klouby. Pro správné uchopení myši bude stačit gelová podložka, pro nohy zase slouží ergonomická opěrka chodidel, která zajistí správný úhel kolen.
  5. Alfou i omegou ergonomické kanceláře je správně vybraná židle. Měla by umožňovat dynamické sezení, přizpůsobit se pohybům těla a podepřít páteř na správných místech.