Ergonomie někdy bývá podceňována, přitom zejména ona pečuje o to, abychom se vyvarovali mnoha náhodným boulím a jakákoliv práce v interiéru neznamenala brzkou únavu. Ergonomie slučuje poznatky z psychologie, biologie a antropologie, jež řeší vztahy mezi člověkem a okolím, v němž se pohybuje. Zaměřme se tentokrát na kuchyň jako pracoviště a náš pohyb v ní. Varné centrum Správně uspořádat pracovní plochu je velmi důležité. Zde platí pravidlo: na jedné straně by měl být umístěn dřez s odkapávačem, následovat by měla přípravná pracovní plocha, na ni navazovat varné centrum. Zbude-li místo, varné centrum by mělo mít po obou stranách volnou plochu k odkládání připravených potravin a nádobí. Lednice, kam při vaření velmi často saháme, nebo potravinová skříň, by měly být v blízkosti varného, mycího i přípravného místa. Co se týká centimetrů, platí, že součet délky stran trojúhelníku mezi vařením, mytím a ukládáním potravin by neměl přesáhnout 650 cm. Tento rozměr je optimální k tomu, abyste si ušetřili kroky při vaření. Takže toužíte-li po pěkné prostorné kuchyni, dejte si pozor na to, abyste to s těmi centimetry nepřehnali a ohlídejte si výše zmíněné rozměry. Dřez s odkapávačem Ve špičkově vybavených kuchyních podle nejnovějších trendů najdete pracovní plochu rozdělenou na několik nestejně vysokých míst. Nejníže by mělo být umístěno varné centrum, to proto, abyste lépe viděli do hrnců a pohodlně mohli sledovat průběh vaření. Pracovní plocha má mít výšku asi 85 až 90 centimetrů od podlahy, tedy o něco výš, než je varná. Nejvýš si můžete dovolit umístit dřez s odkapávačem. Na dno dřezu byste měli volně položit ruce, aniž u toho budete ohýbat záda. To jsou obecná pravidla přizpůsobená standardu. Je jasné, že rodina basketbalistů si pořídí kuchyň s celkově vyššími rozměry. Nábytek Současným trendem je zvětšovat hloubku pracovní desky z bývalých 60 až na 80 centimetrů. Do zadní části (ke zdi) takto zvětšené desky lze umístit i praktický multifunkční kanál. Podle jeho vybavení tam můžete ukládat nejrůznější kuchyňské náčiní, jeho součástí může být i odkapávač na nádobí. Díky této hloubce se může zvětšit i hloubka horních skříněk na úkor jejich výšky. Tím se horní skříňky stávají lehce dostupné ze země a zmenšila se i možnost úrazu hlavy o spodní hranu skříňky. I otvírání horních skříněk se mění. Dejte přednost výklopnému či sklopnému mechanismu, posuvným dvířkům, či módním roletkám před klasickým otvíráním do stran. Je to pohodlnější a bezpečnější. Spodní skříňky jsou snáze dostupné, jsou-li vybavené plnovýsuvnými mechanismy. V praxi to znamená, že pouhým jedním prstem snadno vysunete celou objemnou zásuvku. U skříněk, které se otvírají do stran, mohou být klasické police nahrazeny výsuvnými drátěnými rošty, které si jednoduše vysunete, a vše budete mít pěkně po ruce, už žádné namáhavé nahýbání do skříněk. Stejně tak je to u rohů kuchyňské sestavy. To, co bývalo ukryté hluboko v útrobách rohové skříňky a dostupné jen s nebezpečím úrazu hlavy, můžete mít jako na dlani díky otočným rondelům nebo výsuvným rohovým mechanismům. Dostupné spotřebiče Ergonomická pravidla zásadně mění i umístění spotřebičů. Z úrovně spodních skříněk se stěhují do výšky očí, týká se to trouby, mikrovlnné trouby, myčky, popřípadě menší lednice. U digestoře platí rozměr cca 60 cm nad varnou deskou. Zůstanete-li u klasického umístění trouby, k bezpečné manipulaci s horkou troubou potřebujete mít kolem ní alespoň 100 cm volného prostoru. Podlaha Napadlo by vás, že i podlaha může hrát v ergonomii význačnou úlohu? Neměla by být příliš tvrdá a kluzká. Delší pohyb na tvrdé podlaze škodí páteři a vazům. Za nevhodnou podlahovou krytinu používanou pro kuchyň se považuje dlažba. Co je tedy ideální? Zkuste korek, některé z typů linolea nebo dřevěnou plovoucí podlahu. -jap-