V zamilovanosti do teplých hromad jídla nejsme sami. Týká se to většiny vnitrozemské Evropy na sever od Alp.

Týká se to třeba našich německých sousedů, Poláků, Slováků i Rakušanů. Na talíř si dáváme všechno najednou – maso, knedlík i to zelí. Takové jídlo se rychle a snadno konzumuje. Dřív to bývalo praktické. Žijeme v regionu, kde se hospodyňky musely dlouhá století starat nejen o to, co dají do hrnce, ale také čím pod tím hrncem budou topit. Pokud by se byly bývaly s jídlem mazlily a vymýšlely nejrůznější krásné úpravy, asi by brzy vystydlo. Ale po hutném teplém jídle narovnaném na jeden talíř se šlo většinou někam pracovat rukama a nejspíš celým tělem.

ČTĚTE TAKÉ:

Zamyslete se nad talířem

Samozřejmě, že česká kuchyně má na svém seznamu nejrůznější jídla, která se jinak než ve stylu „teplých hromad“ servírovat nedají. Jedním vrzem sem můžeme zařadit všechno, co je doprovázeno omáčkami. V těch je česká kuchyně opravdu přebornicí. Zimní chladné počasí je pro jejich pojídání ideálním obdobím. Ale my si poslední dobou do našich kuchyní zveme i různé potraviny, které tady dřív nebyly doma. Celý rok jíme třeba různé zeleninové saláty. A ty si nezřídka přikládáme na talíř rovnou k hlavnímu chodu.

Francouzům všichni závidí

Celý svět se pořád ptá, proč jsou Francouzi tak šťastni se svým jídlem, proč jsou štíhlí a šaramantní a podobně. Odpověď je jednoduchá. Francouz se necítí najeden, pokud jeho jídlo nemá tři chody. Jenomže jejich kalorická hodnota i objem jsou obvykle menší. Francouzského předkrmu a hlavního jídla je dohromady asi tolik, kolik si dáváme na naše talíře najednou. A tím francouzským dezertem bývá třeba deset kuliček hroznového vína nebo miniaturní jogurt.

Rozdělte jídlo na dlouhé menu

Takže klidně vykročte do jarního detoxu stěhováním jídla na talíři. Pokud to tedy není guláš s knedlíkem nebo podobné variace, které by oddělením trpěly stejně jako jednovaječná dvojčata, zamyslete se nad architekturou svých obědů a večeří. Přílohu si můžete dát na extra talířek nebo si z ní udělat ten další chod. Samotný řízeček hezky pokapaný citronkem a pak brambůrek obalený petrželkou. Salátek zelený předtím nebo potom, to je fuk. Z obyčejného jídla si uděláte malou privátní hostinu.