Kdo by řekl, že stačí pár větviček a váš interiér získá zcela nový rozměr? Eukalyptus se stal hitovkou nejen u milovníků rostlin, ale také designérů, kteří ho začali využívat jako elegantní, ale přitom nenáročnou dekoraci. Je to jako byste měli malý kousek australské divočiny přímo u sebe doma.

Eukalyptus dokonce léčí. Podívejte se na krátké shrnutí:

Zdroj: Youtube

Jak dlouho vydrží eukalyptus?

Eukalyptus je poměrně odolná rostlina, která, pokud je správně ošetřována, může vydržet měsíce nebo dokonce roky. Když je eukalyptus v květináči, jeho životnost závisí na řadě faktorů, jako je teplota, světlo a zálivka. Má rád slunce, takže ideální místo je u okna.

Jak zalévat eukalyptus

Jak zalévat eukalyptus

"Péče o eukalyptus zahrnuje zvláštní pravidla pro zalévání. Přidejte vodu až poté, co je jeho půda zcela suchá. Ale opatrnost je na místě, jelikož může bez vody vydržet jen 4-8 dní, poté se už nezotaví. Nalezení správné rovnováhy zalévání je klíčové, protože eukalyptus nemůže být vodou obklopen, ale také nepřežije v absolutně suché půdě. Optimalizujte tuto rovnováhu zaléváním eukalyptu odspodu, do podtácku. Rostlina si takto absorbuje pouze potřebné množství vody a přebytečnou vodu z podtácku lze jednoduše vylít. Mezi dubnem a srpnem je možné eukalyptus také hnojit, ideálně jednou týdně."
Jana Čechová, floristka a zahradní designérka z Rozkvetlé dílny



Pokud ho koupíte jako řezanou rostlinu do vázy, může vydržet i několik týdnů, jen je nutné mu často měnit a doplňovat vodu. "Eukalyptus má několik výhod. První je, že vydrží dlouho bez vody, což je skvělá vlastnost pro těžce zkoušené svatební kytice, které často zůstanou dlouho bez vody," říká Jana Čechová, floristka z Rozkvetlé dílny k tomu, proč je dnes tak často eukalyptus vidět na svatbách.

Co dělat, když uschne eukalyptus a jak často ho zalévat?

Když začne eukalyptus vysychat, může to být znamení, že rostlině něco chybí. Ale nezoufejte! Eukalyptus je původem z Austrálie a dokáže si poradit s různými typy půdy. Nejdůležitější je, aby měl dobrý odtok. Většina majitelů eukalyptu říká, že těmto rostlinám se nejlépe daří v květináčích s hlinitou půdou a dostatkem drenážních otvorů na dně​.

Pokud začne eukalyptus vysychat, je možné, že potřebuje více světla. Eukalyptus totiž miluje světlo. Pokud ho umístíte do interiéru, najděte pro něj místo s dostatkem slunce, kde na něj bude svítit aspoň 6 hodin denně. Obvykle je nejlepší místo pro eukalyptus u kuchyňského okna nebo v obývacím pokoji vedle velkého okna​.

Zdroj: plantophiles.com, rhs.org.uk,rozkvetladilna.cz