Projekt Květinová unie připravila Národní galerie Praha ve spolupráci s devíti umělci, textilními designéry i grafiky. Díky nim dokonce i hvězdy na unijní vlajce dostaly symbolické parťáky – léčivé rostliny z různých regionů Evropy, které jsou poskládané tak, že evokují vití věnce. Jen v tomto případě má vlajka zelenou barvu (její grafickou podobu řešil Jan Brož).
Ale květiny si našly své místo rovněž na obrovském ekologicky vyrobeném koberci na podlaze hlavního prostoru atria budovy, v níž probíhají jednání Rady.
Také se "proplétají" zasedacími místnostmi, jež umělci vybavili starým i novým nábytkem z ohýbaného dřeva, díky použití recyklovaných textilií a zbytků látek.
Na ty se vsadilo rovněž při výrobě ručně tkané tapisérie od Barbory Fastrové a Johany Pošové, která zdobí místo, v němž se odehrávají tiskové konference. Nejde jen o textilní design, zase jsme u symboliky - komunikace mezi národy je přece uměním „splétání“ dialogu.

Náš tip: Po ukončení předsednictví České republiky se květinový projekt vrátí zpět a budete ho moci vidět od 10. února 2023 v pražském Veletržním paláci.

Zdroj Národní galerie Praha