Ostatně materiál je jedním z určujících prvků, které vypovídají o ceně výrobku. A tak se nenechte zlákat levným produktem, mohla by vás totiž kvůli nedostatečné kvalitě čekat poměrně brzo rekonstrukce.

Litina

Litina je prověřená časem, byl to totiž první materiál, ze kterého se vana vyráběla. Je pevná, odolná a neporézní, trvalo dlouhá léta, než ji vystřídaly modernější materiály, jejichž velkou předností je nižší hmotnost. Litinové vany jsou totiž velmi těžké, jejich výhodou je možnost akumulovat teplo, které zpátky předává do vody. Proto voda v takové vaně zůstane dlouho teplá. I když litina patří spíše k přežitým materiálům, stále se najdou ti, kteří jí z určité nostalgie dají přednost. Vyhledávané jsou volně stojící vany na nohách evokující bývalé časy.

O KOUPELNÁCH MŮŽETE ČÍST TAKÉ:

Smaltovaná ocel

Ocelové vany se vyrábějí z ocelového plechu nebo plátu, jejich rozdíl je daný technologií výroby. Obecně platí, že dostatečně silný materiál zajišťuje samonosnost, takže se vana vůbec nepohybuje. Standardní je síla 2 mm, kvalitnější a dražší typy pak mají tloušťku 3 mm, přičemž síla zahrnuje i smalt, který materiál povrchově chrání. Díky němu je vana odolná proti poškrábání, proto je vhodná do rodin, kde se nevyužívá jen pro očistu těla, ale i k dalším potřebám (mytí psů, koček, dětských hraček zašpiněných od hlíny, kamínků, písku apod.).

Vany a vaničky

Akrylát

Akrylátové vany zaplavily trh v devadesátých letech minulého století. Výhodou je snadná a rychlá výroba, takže firmy mohly promptně reagovat na požadavky klientů. Stačí vyrobit formu, která se vtiskne do akrylátové desky a vana je na světě. Musí se samo sebou ještě zpevnit z rubové strany. To, jaký je zvolen materiál, vnímáme při používání. Některé levné typy totiž mohou působit nestabilně, což je patrné zejména při nástupu do sprchového koutu. Dno vaničky se pod námi může zlehka pohupovat. Standardně má akrylát sílu 4-5 mm, u náročných tvarů se musí používat materiál silný 8 mm. Akrylátové vany dobře poslouží k běžnému užívání, nedoporučují se tam, kde je chceme využívat i k jiným činnostem (mytí domácích mazlíčků ad.). Výhodou je skutečně široká nabídka tvarů, příjemný je materiál, který je na dotek teplý, a příznivé ceny i u náročnějších tvarů.

Sanitární keramika

Vedle umyvadel, toalet a bidetů se ze sanitární keramiky vyrábějí také sprchové vaničky. Důvodem je pevnost, odolnost a neporéznost materiálu. Menším zádrhelem je pak hmotnost vaničky, která je oproti akrylátu, smaltované oceli a podobně mnohem vyšší.

Litý mramor

Vany i vaničky se vyrábějí odléváním směsi práškového minerálu a epoxidových pryskyřic. Obecně platí, že litý mramor se neprohýbá (nosnost se určuje až kolem 300 kg), je vysoce odolný proti mechanickému poškození a je naprosto hygienický. Vany z tohoto materiálu jsou vhodné i do vysoce zatížených domácností.

Quaryl a jiné

Na trhu jsou nabízeny také vany z materiálů podobných akrylátu, jen mají lepší uživatelské vlastnosti. Zpravidla to je patentovaný produkt některého z předních výrobců. Mezi nejznámější patří quaryl. Tento materiál se zpracovává litím do formy, čímž se získávají dokonale přesné úhly a hrany, samozřejmostí jsou hladké tvary a přechody. Kvalita materiálu se promítá i do ceny výrobku, proto bývají finančně náročnější oproti těm standardním.

A ty ostatní…

Zejména vany je možné zakoupit z přírodních materiálů, které výrobku dodají punc originality. Nejčastěji to bývá kámen (žula, mramor) nebo dřevo (exotické dřeviny jako teak apod.). Cena těchto modelů se pohybuje v řádech několika set tisíc, a i když jsou povrchově chráněny speciálními nátěry, výrobce je zpravidla nedoporučuje používat ke každodennímu běžnému mytí se šamponem a mýdlem.