Voňavé a dobré

Číňané litchi milují. Češi se na tento import z Asie dívají trochu podezíravě. Není divu, ovoce, které vypadá jako šiška, či ostnatý lískový oříšek, totiž nepůsobí moc přívětivě. Přitom zdání klame.

Litchi má velmi specifickou, nasládlou chuť. A je i velmi aromatické. Někomu voní jako muškáty, jinému jako růže... Každopádně odér tohoto ovoce je pro mnohé lidi tak příjemný, že se používá i jako ingredience do parfémů.

ČTĚTE TAKÉ:

Plody s menšími jadérky

Pokud se rozhodnete litchi ochutnat, určitě nejdříve nožem sloupněte slupku. Jde sice o poněkud „tvrdší brnění“, ale oloupat jde překvapivě velmi snadno. Odměnou za trpělivost vám bude pohled na hladkou bílou dužinu ovoce.

Ještě než se do ní pustíte, musíte odstranit ještě jednu maličkost - jadérko, které je uvnitř. Jedná se o jediné semínko o velikosti fazole, které však není poživatelné. Gurmáni dávají přednost odrůdám litchi s menším jadérkem, protože pak je v ovoci více dužiny, tudíž se z něj i více najedí.

Litchi nikdy nevařte!

Ano, u litchi je k jídlu pouze dužina, která je tak lahodná, že ji Číňané dávali svým dětem jako dudlík. Toto exotické ovoce se většinou jí syrové, případně se krájí do ovocných salátů, dělají z něj nádivky do palačinek, zdobí jimi zmrzlinové poháry a jiné sladkosti. Údajně je dobré i k rybám a masu...

Litchi má však ještě širší spektrum využití. Jeho příznivci ho suší nebo nakládají do cukru, což z něj tvoří neodolatelnou sladkost, která vydrží jeden rok. Ale ovoce se dá i kompotovat.

A teď menší varování: Pokud byste chtěli litchi zakomponovat do některého ze svých jídel, dejte si pozor, abyste jej nevařili! Jakmile se totiž ovoce převaří, zhoubovatí a je nepoživatelné.

Sladkost, která léčí

Proto, pokud si chcete litchi užít naplno, doporučujeme ho ochutnat syrové. Nejenom že vás omámí originální chuť tohoto ovoce, ale zároveň získáte vitaminový bonus, který nabízí.

Litchi má obecně hned několik kladných stránek: tak například obsahuje vitamin C, draslík, sodík, vápník, riboflaviny a niacin. Navíc je v něm zastoupeno 1,2 % bílkovin, 15 % sacharidů a 0,3 až 1,2 % kyselin.

Možná, že díky těmto vlastnostem bylo v čínské medicíně používáno k léčbě kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených žláz. V Indii se například čaj ze slupek litchi ujal coby lék proti průjmu a neuralgickým nemocem.

Pozor na čerstvost!

Aby však ovoce mohlo blahodárně účinkovat, musí být v „dobré kondici“. Litchi si ji uchová zhruba pět dní po utrhnutí. Pak to už jde s jeho kvalitou z kopce a ovoce je akorát tak zralé na sušení nebo kompotování.

Chcete vědět, jestli je zrovna to „vaše litchi“ v pořádku? Při nákupu ovoce pečlivě sledujte jeho barvu. Pokud je zářivá, plod je v pořádku. Jestliže však u stopky (nebo někde jinde) najdete rezavou barvu, můžete vzít jed na to, že vaše „exotická sladkost“ má už to nejlepší za sebou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com